Sarah Koch werd in 2001, op 26-jarige leeftijd, gevraagd voor het Metropole Orkest.
Sarah Koch werd in 2001, op 26-jarige leeftijd, gevraagd voor het Metropole Orkest. Foto: Bob Awick

Muziekmakelaar wil mooie muziek dicht bij de mensen brengen

Sarah Koch speelt in het Metropole Orkest, in grote zalen en op podia. Als muziekmakelaar brengt ze muziek tot in de huiskamer.

BUSSUM Dat Sarah Koch op haar vierde op vioolles ging is niet zo raar. Ze groeide letterlijk tussen de muzieknoten op met ouders die professionele violisten waren. En net als haar vader en moeder heeft ook Sarah haar plek gevonden binnen het Metropole Orkest. Maar ze is sinds kort ook een andere weg ingeslagen. Als muziekmakelaar wil de Bussumse mooie muziek dicht bij de mensen brengen. De Metropole-beleving in een huiselijke sfeer of andere intieme setting, zeg maar.

Ze kwam op het idee voor muziekmakelaar omdat ze net iets te vaak meemaakte dat de muziek op een feestje niet 'klopte'. "Dat is zo jammer, dan was ik op een bruiloft en dan werd óf de muziek ondergesneeuwd óf het overschreeuwde de rest en dan dacht ik: wat jammer dat ze deze muziek hebben gekozen."

Geen hoge hoed

Dat ze over een groot netwerk met goede musici beschikt is evident, maar dat wil nog niet zeggen dat ze zonder meer iets uit de hoge hoed kan toveren. Voordat iemand een strijkkwartet of jazzensemble in haar of zijn huiskamer heeft of een zangeres met begeleidende muzikanten voor een bruiloft of borrel gaat er wel wat aan vooraf. "Het moet kloppen bij de gelegenheid, de ruimte en de mensen", legt ze uit. "Het moet een onvergetelijk moment worden en dat kan alleen maar als je iemand persoonlijk spreekt. Dan vraag ik of er muziek is waar ze mooie herinneringen of een bepaalde emotie aan koppelen. Maar ook welke muziekstijl hen aanspreekt. Dan kom je erachter wat iemand echt wil. En ik vind altijd een match." Zelfs een kinderfeestje luistert ze naar eigen zeggen moeiteloos op met de juiste muziek.

Een soort personal shopper

Ze lijkt daarin een beetje op een personal shopper. Zelf trekt Sarah graag de parallel met het boeken van een vakantie of weekendje weg. "Als je dat via internet doet ziet het er op het scherm mooi uit, maar je weet niet precies wat je krijgt." Volgens Sarah gaat het daarbij vooral om de echte, pure beleving van muziek. "De beleving van een liveconcert dichtbij is echt heel bijzonder."

'Als je een reis boekt via internet weet je niet precies wat je krijgt'

'Hoe jonger je begint, hoe beter'

Sarah vertelt dat vier jaar misschien wel wat aan de vroege kant is, maar de meeste grote violisten zijn gestart rond hun zesde. "Het is een moeilijk instrument om te spelen, hoe jonger hoe beter", lacht ze. En het was liefde op het eerste gezicht. Ze heeft eigenlijk ook nooit een uitstapje gemaakt naar een ander instrument. Tenminste, als je de vingeroefeningen op piano tijdens haar studie aan het conservatorium niet meetelt.

Geen uitstapjes

"Op het conservatorium moet je een bij-instrument kiezen", licht Sarah het uitstapje toe. Er is ook nu nog weinig enthousiasme voor een ander instrument bij haar te bespeuren. Ze was ook geen student die ontelbare uren studeerde. "Ik studeerde een paar uur goed, maar ging nooit eindeloos door." Ze stopte gewoon de tijd erin die nodig was en dat doet ze nu nog steeds voor optredens.

Behalve dat ze in het Metropole Orkest speelt op podia met artiesten als Trijntje Oosterhuis, Armin van Buuren, Kovacs, Al Jarreau, Herbie Hancock en Bono is haar vioolspel ook regelmatig te horen op cd's.
Ook dan is het rijtje namen indrukwekkend, Van Michael Jackson en Marco Borsato tot Jan Smit en Louis van Dijk.

Klinkende namen of niet, de musici die Sarah in haar bestand heeft variëren van collega's van het Metropole Orkest en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest tot ook musici uit de lichtklassieke muziekhoek en zelfs nightclubjazz behoort tot de mogelijkheden.