Jaap Keizer in gesprek met Ben Derriks van de brandweer.
Jaap Keizer in gesprek met Ben Derriks van de brandweer. Foto: Bob Awick

'Veiligheid is meer dan alleen je huis voorzien van goede sloten'

Het gemeentehuis in Bussum vormde was zaterdag het toneel voor de Veiligheidsmarkt. Hier kregen bezoekers tips en workshops op het gebied van veiligheid. Wie zijn de bezoekers?

BUSSUM Tijdens de Veiligheidsmarkt konden inwoners van Gooise Meren praten met medewerkers van de politie, brandweer, gemeente, buurtpreventievereniging, Burgernet, GGD, Slachtofferhulp Nederland, veiligheidsbedrijven en jongerenwerkers.

Jaap Keizer uit Naarden kwam naar de markt omdat hij verschillende elementen over veiligheid wilde weten. "Ik was benieuwd wat deze veiligheidsmarkt te bieden heeft en om in gesprek te gaan met ervaren mensen op dit gebied." Keizer is verantwoordelijk voor Waaks in zijn buurt, de Keverdijk in Naarden.
"Waaks is een samenwerkingstraject tussen politie, gemeente en inwoners om de veiligheid in de wijk te verhogen en woninginbraak, auto-inbraak en andere vormen van criminaliteit tegen te gaan. Ik houd de mensen op de hoogte over politieberichten in onze buurt. Veiligheid is meer dan alleen je huis voorzien van goede sloten. Het gaat ook om de veiligheid in je eigen buurt en hoe we die kunnen waarborgen. Kort geleden heb ik mijn huis laten voorzien van een politiekeurmerk. Uit die keuring bleek dat de achterkant van mijn woning niet goed beveiligd was en dat inbrekers makkelijk naar binnen konden omdat de cilindersloten niet inbraakproof waren. Met dat advies heb ik andere sloten geplaatst. Ook is er gekeken naar de rookmelders, want de meeste slachtoffers bij een brand worden veroorzaakt door het inademen van rook. Als je bijvoorbeeld slaapt, ruik je de brand niet en kun je bewusteloos raken.
En andere reden dat ik hier ben, is dat er in mijn auto is ingebroken. Ze hebben de achterruit van mijn auto ingeslagen en het navigatiesysteem gestolen. Ik heb het advies gekregen om een alarminstallatie in mijn auto te installeren en een stalen frame over het navigatiesysteem te plaatsen. In onze buurt houden we alles in de gaten en weten we wie er bijvoorbeeld op vakantie is zodat er geen overvolle brievenbussen zijn met bijvoorbeeld kranten en dat de kliko's zo staan dat iemand niet makkelijk op het dak kan klimmen. Deze adviezen heb ik gekregen toen ik met een politieagent door de buurt liep en hij attendeerde mij erop dat het bij sommige woningen makkelijk was om in te breken. En een inbreker is dan snel binnen."

Valpreventie

Sommige inwoners kwamen langs met de vraag hoe je het thuis veilig kunt maken als je ouder en alleen bent. "We hebben tips gegeven over valpreventie", vertelt Kim van Vivium, die met een stand op de markt stond.
"Vallen veroorzaakt vaak veel leed en pijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Met tips als: blijf in beweging voor je balans en spierkracht, doe elke dag oefeningen, draag stevige schoenen, maak je huis veilig met goede verlichting die vanzelf aangaat als je in de buurt bent, plaats handgrepen langs de trap en bij het toilet en plaats bijvoorbeeld geen kleedje in de badkamer of bij het toilet. Ook geven we informatie over een alarmering met knop die je om je hals kunt dragen of aan je pols. Als je gevallen bent, kun je op de knop drukken en krijg je contact met je familie, vrienden of met iemand van Vivium en dat kan dag en nacht. Veel ouderen geeft dit een veilig gevoel."

Goed beveiligen

"Ik ben al een paar maanden bezig een buurtpreventie op te richten in Oostereng", aldus bezoeker Ger van Beuten. "In mijn wijk wonen zo'n 400 huishoudens die ik op de hoogte heb gesteld van de Veiligheidsmarkt en ik hoop dat veel inwoners langs zijn gekomen omdat ik weet hoe belangrijk het is om je woning goed te beveiligen."
Van Beuten is ook bezig met het voorstel om straatcoördinatoren in zijn buurt in te zetten. "Ik vind dat belangrijk, want dan is er in een bepaald gebied altijd iemand aanspreekbaar. Op deze markt heb ik me goed laten informeren zodat ik die informatie bij de volgende buurtvergadering door kan geven. Ook om bewoners bewust te maken dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid, dus goede sloten op deuren en ramen, rookmelders in elke kamer plaatsen, verlichting aan als je niet thuis bent en je buren laten weten als je een weekend weg bent."
Maar veiligheid bestaat niet alleen uit dat soort dingen, maar ook om bijvoorbeeld je oudere buurman of -vrouw in de gaten te houden. "Ik bedoel dan niet dat je elke dag langs moet gaan, dat mag natuurlijk wel, maar dat als je iemand twee dagen niet gezien hebt je even gaat kijken hoe het daar gaat. In onze buurt neemt de vergrijzing toe en ik hoop dat buurtbewoners die verantwoordelijkheid op zich willen nemen. Ook hebben sommige bewoners hulp nodig met het ophangen van rookmelders of het installeren van sloten en dan hoop ik, via de buurtpreventie, dat bewoners voor elkaar klaar staan. Het voelt heel goed dat wij binnenkort de buurtpreventie in de wijk hebben en ik hoop ook dat de bewoners naar de vergaderingen komen voor informatie en om met elkaar kennis te maken, zodat je weet wie er in jouw buurt woont."

Het gaat ook om de veiligheid in je eigen buurt