De showband is aan het repeteren voor het jubileumfeest.
De showband is aan het repeteren voor het jubileumfeest. Foto: Bob Awick

ViJoS drumt 60 jaar

Show- en Drumband ViJoS bestaat zestig jaar en viert dit
jubileum met verschillende optredens, zoals het Jubileumconcert.

BUSSUM ViJoS Drumband werd op 3 november 1957 opgericht door twee muzikale broeders van de katholieke scholen Vitus- en Jozefschool, vandaar de naam ViJoS. Het eerste optreden was een jaar later op Koninginnedag met vijftien trommels, tien bazuinen en dertig fluitisten.

"De eerste jaren werden er alleen jongens toegelaten bij de drumband, want in die tijd mochten er geen meisjes bij de band spelen omdat het om katholieke leerlingen ging", vertelt Karin van Lier, dirigent van de Drumband. "De broeders hadden de instrumenten geregeld, het vaandel ontworpen en de jongens liepen in uniformen, gemaakt door de moeders."
Na drie jaar verhuisden de broeders naar Limburg en werd ViJoS overgedragen aan meneer Van den Akker. "Van den Akker heeft de drumband verder opgebouwd. Hij was politieagent en had een ijzeren discipline. Het is bekend dat als je niet aanwezig was hij persoonlijk naar je huis ging om te kijken wat er aan de hand was. De band bestond toen uit zo'n honderd jongens." Een jaar later mochten er ook meisjes bij de Drumband spelen. "Je kon bij de band blijven tot je twaalfde jaar, want als je van de basisschool af ging, moest je ook weg bij ViJoS. Meneer Ellfering heeft zich toen aangesloten bij de vereniging en de showband in 1974 opgericht zodat de kinderen konden doorstromen naar een groter orkest en verder konden met muziek spelen."

In die tijd bestond de vereniging uit meer dan 200 leden, maar het aantal is nu flink teruggelopen. "Ik was zes jaar toen ik bij de Drumband kwam en zat bij de blokfluitgroep. Bij een optocht liepen ruim veertig blokfluiters mee als onderdeel van de band. Dit aantal leden hebben we helaas niet meer. Bij de Drumband zitten nu zo'n 35 kinderen en bij de Showband rond de vijftig. Dat is jammer, want muziek spelen is leuk en heeft een positieve invloed op de intelligentie en sociale en emotionele vaardigheden van kinderen. Samen muziek maken versterkt ook het groepsgevoel en geeft je discipline. Als je bij de Drumband speelt, voelt het als een grote familie. Je bent altijd welkom en dat geeft kinderen een positief zelfbeeld." Dat is de reden dat ViJoS dit jaar met de Kidsclub is begonnen. "Kinderen vanaf vier jaar maken kennis met muziek. Wat zijn lange en korte klanken, ze leren zingen en mogen slagwerkinstrumentjes uitproberen. Als ze ouder dan zes jaar zijn, mogen ze kiezen uit een blaasinstrument door proeflessen te volgen op een trompet, trombone of blokfluit. Daarna kunnen ze, als de kinderen dat zelf willen, proeflessen volgen op een slagwerk en kijken welk instrument het beste bij ze past." De bands oefenen allebei twee keer in de week, de Kidsclub eenmaal. "We hebben de contributie bewust laag gehouden. Als je bij de Drum- of Showband speelt, betaal je 10 euro per maand. Je hoeft alleen maar trommelstokken en oordopjes te kopen. Als je graag blokfluit wilt spelen, moet je deze wel zelf aanschaffen. De andere instrumenten kun je gratis gebruiken en ook de uniformen regelen we bij ViJoS. En wat het zo leuk maakt om bij ons te komen spelen, is het familiegevoel. Wij zijn echt een grote, hechte familie."

ViJoS bestaat op vrijdag 3 november dus zestig jaar en viert dat met een jubileumfeest.
"En dat vieren we graag met iedereen. (Oud-)leden, donateurs, vader, moeder, oma, opa, tante, oom, neef, nicht, vrienden of buren. Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur in ons clubgebouw aan de Ceintuurbaan 45."

De drumband op het Wereldmuziekconcours in Kerkrade.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding