Er komen nog meer buurtsportcoaches.
Er komen nog meer buurtsportcoaches.

Gemeente wil dat er meer wordt gesport

De gemeente heeft de nieuwe beweeg- en sportvisie klaar. Meer mensen moeten gaan bewegen en sporten. Hierbij gaan buurtsportcoaches helpen.

GOOISE MEREN Met een nipte meerderheid is de gemeenteraad afgelopen woensdag akkoord gegaan met de nieuwe beweeg- en sportvisie. Hierin staat onder andere dat er flink wat buurtsportcoaches bij komen. De gemeente focust zich in de nieuwe visie vooral op kwetsbare groepen in de samenleving.

De wethouder kon woensdag opgelucht ademhalen. Het was namelijk voor de tweede keer dat zij haar visie presenteerde. Afgelopen september werd het stuk teruggestuurd omdat het volgens de raadsleden diepgang miste. En dus was er nu een aanvullend document opgenomen waarin de vragen van de raad beantwoord werden. Dit stemde de coalitie en oppositiepartij 50PLUS tot tevredenheid en er werd groen licht gegeven.
De oppositie was echter nog niet zo tevreden. "Het is een herhaling van wat er in de visie staat", oordeelde René Sweijen (Gewoon Gooise Meren). Hij kreeg bijval van Jelmer Kruijt (Fractie Kruijt) en Lars Voskuil (PvdA). Erik Pieter Vlaanderen (Fractie Vlaanderen) deed nog een duit in het zakje: "Noem het gewoon een notitie, ik heb geen visie kunnen ontdekken in deze visie." Hij stelde zelfs dat het bij meerdere wethouders aan visie ontbreekt. Eerder liet René Sweijen al weten niet voor actie en snelheid te kiezen en hij voorspelt dat er problemen komen. "We gaan voor kwaliteit, zeker omdat het gaat om een visie voor de komende jaren."
Sanderse verwerpt alle kritiek. "Er is wel degelijk sprake van een visie. Zo bevat het stuk onder andere belangrijke punten die bijdragen aan het stimuleren van bewegen van kwetsbare inwoners. De sportverenigingen kunnen hier heel goed mee uit de voeten. We hebben nu een goede basis om samen met de verenigingen plannen te maken voor accommodaties die duurzaam en toegankelijk zijn."
In de visie staat uiteraard wel een aantal punten. Zo wil de gemeente geen grote topsportevenementen binnenhalen. En als het gaat om het stimuleren van sporten en bewegen richt de gemeente zich vooral op de kwetsbare groepen in de samenleving, een taak die vooral ook komt te liggen bij de buurtsportcoaches.
Het tarievenbeleid voor sportaccommodaties, zoals de huurtarieven en geld voor het onderhoud, gaat ook op de schop. Elke kern had voor de fusie een eigen beleid en dat wordt gelijkgetrokken. De tarieven moeten te linken zijn aan de kosten en daar komt nog een onderzoek naar. "We kunnen zo vooral aan gebruikers en burgers goed uitleggen hoe de tarieven tot stand zijn gekomen", aldus de gemeente. Die duidelijkheid komt waarschijnlijk pas halverwege 2018, dan verwacht de gemeente haar onderzoek te hebben afgerond. "Begin 2016 is er beloofd dat we het eind 2016 zouden afronden, en nu wordt het naar 2018 getild", reageerde Erik Pieter Vlaanderen op alle vertraging.