Sjamaan Hans Suur Maj Zonneveld in de tuin van Mariënburg, een van zijn favoriete plekken in Bussum.
Sjamaan Hans Suur Maj Zonneveld in de tuin van Mariënburg, een van zijn favoriete plekken in Bussum. Foto: Antoon F. Bruggeling

'Als kind werd ik niet begrepen omdat ik wezentjes zag en gevoelens had'

Hans Zonneveld schrijft in zijn boek over de ontwikkelingsreis die hij aflegde om zijn ware wezen te ontmoeten en te omarmen.

BUSSUM Maar liefst 32 jaar was Hans Zonneveld raadslid in Bussum, waarvan twaalf jaar CDA-wethouder. In zijn boek 'Van wethouder naar sjamaan' doet hij uitvoerig verslag van de fascinerende ontwikkelingsreis die hij aflegde en zo zijn ware wezen ontmoette en kon omarmen. Als sjamaan Hans Suur Maj gaat hij nu door het leven. "Het maakt me gelukkig", zegt de Bussumer.

Na zijn politieke carrière in Bussum verhuisde Hans in 2002 naar Enkhuizen, maar in 2016 keerde hij toch weer terug naar zijn geliefde Bussum. "Ik ben blij om hier weer terug te zijn. Hier hoor ik thuis. Ik heb een mooie tijd gehad in de politiek, maar zou nu toch geen wethouder meer willen zijn. Alhoewel, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en vanaf de zijlijn kijk ik weer naar de ontwikkelingen. Er spelen belangrijke zaken, zoals de belangstelling van AH voor de Scapino-locatie en de verbouw van Mariënburg en De Vonk. Ik heb daar wel zorgen over."

Enkele hoogtepunten in zijn periode als wethouder zijn de projecten van Albers & Van Huut aan de Landstraat en het nieuwe zwembad/sportcomplex. Ook was hij in het beginstadium betrokken bij de Landstraat-Noord-plannen. "Als ik door Bussum loop, geniet ik daar nog steeds van. Blij ben ik dat in de Vituskerk en Vredekerk woningen zijn gekomen. En dat er aandacht was voor de zwakkeren in Bussum." Hans studeerde politieke en sociale wetenschappen. Zo'n 24 jaar geleden kwam toevallig de Haïtiaanse voodoopriesteres Shakmah Winddrum, die hem zijn naam Suur Maj gaf, op zijn pad. "In 2000 ging tijdens het kijken naar een film een spirit door mij heen praten." Daarna waren er opleidingen op het gebied van trance healing/speaking, mediumschap en sound healing en mag Hans zich nu paqo, priester/healer, in de q'erostraditie in Peru noemen. Ook is hij nu healer, coach en spreker over een andere manier van politiek bedrijven.
"Ik ben katholiek opgevoed, maar als kind werd ik niet begrepen omdat ik kabouters zag en gebeurtenissen voorvoelde. En ik sprak met bomen. Mijn omgeving vond mij erg vreemd, ontkenden de wereld die ik zag en daarmee ontkenden ze dus óók mij! Daar heb ik het heel moeilijk mee gehad. Die pijn speelde een rol in mijn hele leven. Gelukkig ontdekte ik later nieuwe werelden, mensen die dezelfde ervaringen hadden als ik en maakte toen een fascinerende ontwikkelingsreis. Na 32 jaar reizen in de buitenwereld ging de reis nu naar binnen. Zo ben ik uiteindelijk geworden wie ik nu ben. Meer wie ik ten diepste ben."

Zondagskind

Die reis, belevenissen en spirituele ervaringen zijn te lezen in het boek, waar Zonneveld trouwens al in 2004 aan begon. "Cees Oosterwijk heeft me gesteund, een duwtje in de rug gegeven. Hij boog zich over de teksten. Ik noem me een zondagskind, ben altijd de juiste mensen tegengekomen in mijn leven en kijk dan ook met genoegen terug, ook al liep lang niet alles vlekkeloos. Niks gebeurt zomaar in het leven."
"Lang heb ik mijn ervaringen niet met anderen gedeeld, omdat ik bang was dat mensen mij nog steeds gek zouden vinden. Maar mijn boek heeft me geholpen om er juist wél voor uit te komen. Ik schaam me er niet meer voor. Ik ben wie ik ben! Als sjamaan kan ik mooie dingen doen voor mensen. Naast healings geven, stuur ik liefde over de wereld, help mensen via readings. Ik doe het allemaal niet zelf overigens, ben maar een kanaal, stel me beschikbaar. Wat een eer om dat te mogen doen."

In 'Van wethouder tot sjamaan' beschrijft Zonneveld zijn moeilijke jeugd, zijn jaren in de politiek, maar ook over zijn liefdesleven en de worsteling met zijn weg naar 'God en Godinnen'. "Ik heb door dit zelfonderzoek een rijker leven gekregen. Alleen al door het pad te lopen dat van mij is en niet van een ander", aldus Hans Suur Maj.

'Ik ben katholiek opgevoed, maar als kind werd ik niet begrepen'