Wethouder Jan Franx blijft graag nog een paar jaar in Gooise Meren.
Wethouder Jan Franx blijft graag nog een paar jaar in Gooise Meren.

Woonlasten gelijk getrokken

GOOISE MEREN Nu de begroting klaar is, zullen inwoners vooral merken dat de woonlasten iets omhoog gaan. Inwoners van Bussum zullen hier het meeste van merken.

De gemeente gebruikt een rekenmodel waarbij uitgegaan wordt van een inwoner met een huis met een gemiddelde woz-waarde van 350.000 euro. Inwoners van Muiden, Muiderberg en Naarden gaan 2 euro per maand meer betalen. Inwoners van Bussum moeten 100 euro per jaar meer betalen.
Bussumers hadden altijd de laagste woonlasten. Hoewel deze huishoudens de eerste tijd nog gecompenseerd werden, komt dat nu te vervallen. De fusieregels dicteren namelijk dat voor alle woonkernen dezelfde regels moeten gelden. Dat valt dus voor de Bussumers minder positief uit. De woonlasten van Gooise Meren bevinden zich overigens in de middencategorie ten opzichte van andere gemeenten in Gooi en Vechtstreek.

Veel voorzieningen

Wethouder Franx: "We hebben voor dat geld veel voorzieningen in Gooise Meren. Denk aan goed onderwijs, sport, cultuur: we hebben het allemaal. We hebben nu ook in kaart gebracht wat we aan vastgoed hebben, daarvan kunnen we dan bekijken wat we er mee willen. Daarnaast gaan we kijken of er andere verdienmodellen zijn voor bijvoorbeeld de bibliotheek of het zwembad in Naarden. Die keuzes vallen overigens pas na de verkiezingen."
"De begroting zit nu goed in elkaar, het economische tij zit ook mee. Ook de algemene reserve is op orde. Ik voorzie wel nog dat 100.000 euro te weinig is voor de herinrichting van de parkeerplaats voor het gemeentehuis in Bussum. We willen daar een warme uitstraling en alles groener maken. Uiteindelijk wordt dat ook weer de plek voor evenementen zoals de kermis en Bussum op IJs."