Voorzitter Doret Brandjes en werkgroeplid Cees Bouman van Het Gooi Leeft.
Voorzitter Doret Brandjes en werkgroeplid Cees Bouman van Het Gooi Leeft. Foto: Antoon F. Bruggeling

Dankzij Het Gooi Leeft langer zelfstandig thuis en minder eenzaam

Samen met andere ouderen leuke dingen doen, actief blijven en elkaar gezelschap houden. Hoe gaat het nu eigenlijk met Het Gooi Leeft?

NAARDEN Werkgroep Het Gooi Leeft is sinds 2015 actief voor senioren ouder dan 65 jaar in de wijken rondom locatie Amaris De Veste aan de Koningin Wilhelminalaan. "Het beleid is erop gericht dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Maar ook om eenzaamheid tegen te gaan", vertelt voorzitter Doret Brandjes.

De afgelopen paar jaar is duidelijk gebleken dat er behoefte bestaat aan activiteiten voor ouderen in Naarden met één of meer beperkingen, maar geen dementie. "Het Gooi Leeft was een initiatief van iZovator, GGD Gooi en Vechtstreek, Amaris Zorggroep, Versa Welzijn, gemeente Gooise Meren, ouderenbonden ANBO, KBO en individuele wijkbewoners. Fonds Nuts Ohra ondersteunt de werkgroep. Zij heeft een landelijk programma 'Meer veerkracht, langer thuis'."

Ondersteuning

Cees Bouman is actief in het bestuur van Het Gooi Leeft. Hij laat weten dat de werkgroep eerder bijeenkomsten heeft gehouden om erachter te komen wat bewoners in de wijken rondom De Veste willen aan ondersteuning. "Dat kan nog steeds. Voor ons is het belangrijk om activiteiten te kunnen blijven organiseren." Belangrijke punten die naar voren kwamen waren: help mij om gezond te blijven - dus activiteiten gericht op beweging en aandacht voor gezondheid - zorg voor sociale ontmoeting en culturele activiteiten in de buurt en help mee aan veiligheid in en om het huis. "Op basis van die behoeften hebben we een aanvraag gedaan voor financiële ondersteuning bij het FNO en ook gekregen", aldus Bouman.

Betrokken

De werkgroep bestaat uit bewoners en professionals uit de wijk, waaronder wijkverpleegkundige, welzijnswerkers en buurtsportcoach. "Zo zijn er denkers, schrijvers en doeners. Zij hebben diverse achtergronden en het is juist die mix van praktische inzetbaarheid en denkkracht die maakt dat Het Gooi Leeft daadkracht heeft", zegt Brandjes. Erna den Hoed is coördinator activiteiten bij De Veste.

"Amaris heeft haar locatie twee dagdelen per week gratis ter beschikking gesteld voor onze activiteiten." Den Hoed is zeer betrokken bij alle activiteiten en beschikt ook over een groot arsenaal aan vrijwilligers die nodig zijn bij alle activiteiten. "Bij De Veste heeft de werkgroep deze zomer een prachtige jeu-de-boulesbaan gerealiseerd."

'We zijn gericht op gezondheid en ontmoetingen'

Activiteiten

Bouman en Brandjes laten weten dat de activiteiten in De Veste gericht zijn op gezondheid en beweging, zoals een fitheidstest, yoga op de stoel en een gezondheidsmarkt. "Maar ook sociale en culturele ontmoetingen zoals concerten door de Gooise Muziekschool, lezingen door deskundigen, voorstellingen en een veiligheidsmarkt met brandweer, politie en aandacht voor valpreventie." Brandjes meldt dat alle ouderen welkom zijn bij de activiteiten. "Het is altijd erg gezellig. We willen onder andere ook eenzaamheid van ouderen voorkomen. Er ontstaan regelmatig goede vriendschappen."

Bouman vertelt dat senioren ook op eigen initiatief kunnen jeu-de-boulen of biljarten. "Het is niet nodig om dit alleen binnen een georganiseerde activiteit te doen." In De Veste zijn de komende tijd verschillende activiteiten, zoals kunsthistorica Diana Kostman die een lezing houdt over het nieuwe boek 'Rijks: Masters of the Golden Age', een optreden met Tango Por Dos, jeu-de-boules, digi-fietsen, balansbord en beweegspellen en niet te vergeten biljarten.

Alle activiteiten staan op www.amaris.nl/woningen-met-zorg/de-veste. Voor meer informatie en aanmelden: Erna den Hoed, dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur, 035-6957187 of via de mail: e.denhoed@amaris.nl.