Afbeelding
Foto: Bob Awick

Bussumer krijgt jaar celstraf

BUSSUM De Bussumer (32) die verdacht wordt van de overval op de telefoonzaak aan de Brinklaan afgelopen juni, stond recent voor de rechter en kreeg een celstraf van een jaar opgelegd, waarvan zeven maanden voorwaardelijk.

De Bussumer probeerde de eigenaar van de belwinkel met een mes af te persen. Zelf omschreef de verdachte zijn actie als een schreeuw om hulp. Hij wilde geholpen worden aan zijn stemmingswisselingen en zijn suïcidale gedachten. De Bussumer, die volgens deskundigen lijdt aan schizofrenie en licht autistisch is, was op het moment van de overval verminderd toerekeningsvatbaar.
De man stapte 's morgens de winkel in met in de mouw van zijn jas een keukenmes. De Bussumer was boos op de winkelier omdat hij vond dat die zijn tablet niet goed gerepareerd had. De winkelier, die de man herkende, pakte bij het zien van het mes een houten plank en joeg de Bussumer de winkel uit. De verdachte vluchtte naar zijn woning aan de Olmenlaan, waar hij nog diezelfde dag door de politie werd gearresteerd.
Het vonnis komt nagenoeg overeen met de eis van de officier van justitie. De Bussumer heeft een proeftijd van drie jaar. Die tijd moet hij zich houden aan de voorwaarden van de reclassering, ook als dat zou betekenen dat hij zich verplicht moet laten behandelen in een gesloten instelling.