Zo moet de passage worden tussen de Hema en Albert Heijn als het aan Van Mechelen ligt.
Zo moet de passage worden tussen de Hema en Albert Heijn als het aan Van Mechelen ligt. (Foto: Van Mechelen Projecten)

Projectontwikkelaar Van Mechelen: 'Verhuizing Albert Heijn is onnodig'

Ahold wil niet uitbreiden aan de Veerstraat, maar een nieuwe supermarkt bouwen bij Scapino om beter in te spelen op consumentenbehoeften.

BUSSUM "Je moet bij Scapino geen supermarkt willen. Dat is een inbreuk op het beschermd dorpsgezicht met als buren het gerestaureerde Bel Ami en de woningen op de Kerkstraat en de Thierensstraat", zegt projectontwikkelaar Martin van Mechelen.

Van Mechelen vreest dat AH op de Laarderweg, Nettorama en Vomar last gaan krijgen van een grote supermarkt bij Scapino. "Dat kost werkgelegenheid en wellicht zelfs leegstand van grote winkelpanden. Vergroting van het centrum is de doodsteek voor het winkelgebied. Veerstraat en Julianaplein hebben het nu al moeilijk zonder verhuizing en de Nieuwe Brink red je niet op deze manier."

Het centrum komt volgens de projectontwikkelaar in de problemen als AH vertrekt naar Scapino. "Het wordt hier dan doods. Spiegelbewoners gaan naar de Meent en komen niet meer in het centrum. Of de Hema daar dan nog wil zitten? Beter is het om de supermarkt op de Veerstraat uit te breiden. De parkeergarage kan ook uitgebreid worden en de gevel kan opgeleukt worden en er is dan zelfs ruimte voor zeker zestien extra woningen". De passage tussen Hema/AH krijgt een opknapbeurt à la winkelcentrum Koekoeklaan. Het centrum moet hoe dan ook compacter worden en er moet meer groen en beleving komen. Extra woningen hier zorgen voor extra klanten", meent de Bussumse projectontwikkelaar.
Bij Scapino wil Van Mechelen 44 woningen/appartementen bouwen (sociaal, midden en duur), een parkeergarage en een stadspark dat aansluit op de tuin van Mariënburg. Aan de kant van de Kerkstraat, Thierensstraat en C&A komen de meeste huizen. Vanaf de Brinklaan kijk je op het park en een pand dat een horecabestemming zou kunnen krijgen. Van Mechelen Projecten wil dit plan bekostigen. "Het past totaal bij de sfeer van de omgeving. De gemeenteraad heeft nu dus de mogelijkheid om het centrum te redden óf om het definitief om zeep te helpen."
Richard Reulink van IDVR Planontwikkeling en Vastgoedadvies is door AH ingehuurd als adviseur. Hij reageert: "Natuurlijk wil Ahold bouwen op de Kerkstraat en denkt niet aan uitbreiding op de huidige locatie. Zij zijn op zoek naar verbetering en willen inspelen op consumentenbehoeften. Productaanbod en winkelbeleving spelen hierin een grote rol. Op de Veerstraat is dit niet mogelijk. Ahold werkt samen met de gemeente aan een plan voor het Scapinoterrein. Daar willen we later over praten met bewoners en gemeenteraad en hopelijk kunnen we dan ook bezwaren wegnemen. Met de gemeente zoeken we tevens naar een goede invulling voor de Veerstraat-locatie."

Bij Scapino wil Van Mechelen woningen en appartementen bouwen.