Iedereen uit 't Gooi mag meetrainen, het maakt niet uit bij welke voetbalclub je zit.
Iedereen uit 't Gooi mag meetrainen, het maakt niet uit bij welke voetbalclub je zit.

Walking football voor 60-plussers

BUSSUM "Het idee is overgewaaid uit Engeland en wordt sinds een paar jaar ook in Nederland gespeeld", vertelt Igor van Gelderen, technisch manager van voetbalclub BFC. "Deze manier van voetballen wordt ook wel OldStars genoemd."

In Engeland is walking football heel populair. "Het idee is ontstaan om oudere mannen en vrouwen uit hun huis te krijgen zodat ze, bij wijze van spreken, niet achter de geraniums blijven zitten. Daarom leek het ons een goed idee om dit ook bij BFC op te pakken."

Het Ouderenfonds ondersteunt deze voetbalvariant en helpt clubs bij het opstarten. "In 2013 zijn de betaaldevoetbalorganisaties in Nederland ermee begonnen en door het succes zijn amateurclubs deze nieuwe voetbalvorm ook gaan organiseren."

Iedereen kan deelnemen

Bij BFC begint de eerste training op donderdag 5 oktober. "Iedereen uit 't Gooi mag meetrainen, het maakt niet uit bij welke voetbalclub je zit. We beginnen met een kopje koffie in de kantine, rond 09.30 uur gaan we het veld op voor kracht- en lenigheidsoefeningen en daarna natuurlijk een potje voetbal. Bij walking football mag niet gerend worden, geen slidings en lichamelijk contact en de bal moet laag blijven om blessures te voorkomen en om alle 60-plussers de mogelijkheid te bieden mee te kunnen doen.

Een team bestaat uit zes spelers en als je tegen elkaar voetbalt dan wordt er tijdens een partijtje gewandeld of gesnelwandeld. En we eindigen weer in de kantine. Misschien zijn er wel oudere mannen die niet meer kunnen voetballen, maar wel trainer, begeleider of ambassadeur willen worden bij onze club. Zij zijn van harte welkom."
Bij walking football gaat het erom dat je in beweging blijft op je oude dag. Voetbal is meer dan achter een bal aanlopen. "Het gaat ook om de onderlinge voetbalhumor en dat je elkaar soms een beetje in de maling neemt. En natuurlijk ook de gesprekken onderling. Op deze manier kun je 60-plussers met elkaar verbinden, ook om nieuwe contacten te maken. Dat zou geweldig zijn en als club willen we dat ook. Wij als voetbalvereniging willen op deze manier meer betekenen voor de samenleving."
Bij BFC zijn nog geen competities, maar alleen trainingen waar gevoetbald wordt tegen elkaar. "De KNVB en het Ouderenfonds organiseren een keer per maand in de regio een toernooi op de vrijdag. Als we genoeg spelers hebben, kunnen we hier ook aan deelnemen." Het ledenaantal bij de voetbalclub bestaat uit zeventig man boven de zestig jaar. "Deze voetballers hebben we aangeschreven en sommige hebben zich al aangemeld. Ook organiseren we in de herfstvakantie een 'kleinkind-opa'-toernooi. We hebben een grote groep kinderen tussen de vijf en tien jaar en zij kunnen dan samen met hun opa komen voetballen. We hopen dat de opa's het voetballen weer zo fijn vinden dat ze zich opgeven voor walking football. "
Iedereen kan deelnemen en het is mogelijk om gewoon langs te komen. Wie vragen heeft kan contact opnemen met Igor van Gelderen door een mail te sturen naar technischmanager@bfc-bussum.nl.

Met walking football blijf je in beweging op je oude dag