De Nieuwe Spiegelstraat omstreeks 1960. Achter de auto de werkplaats van Van Norren.
De Nieuwe Spiegelstraat omstreeks 1960. Achter de auto de werkplaats van Van Norren. Foto:

Begrafenissen 90 jaar geleden

Timmerlieden speelden toen een belangrijke rol. J.C.M. (Han) Klijnman, vader van de schrijver van dit artikel, werkte van circa 1924 tot 1928 als jonge timmerman bij aannemer C. van Norren & Zn. Han Klijnman was in 1924 veertien jaar en veruit de jongste werknemer van Van Norren.

Begrafenisonderneming De Jager verzorgde in die periode met name de niet-katholieke begrafenissen. De kisten voor De Jager werden gemaakt bij Van Norren: eiken voor eersteklas- en vuren voor tweedeklaskisten.

Het afleggen van een overledene werd gedaan door de timmerlieden van Van Norren; Han Klijnman was hiervoor nog te jong. Bij het afleggen namen de timmerlieden de kist mee naar het huis van de overledene. Ook zorgden zij voor schragen om de kist op te zetten en een glasplaat om de kist mee te bedekken.

Het was de gewoonte om de kist met de dode thuis in het sterfhuis op te baren in de kamer of in de voorkamer. De gordijnen waren gesloten en bij katholieken plaatste men een kruis en kaarsen bij de kist. Zo konden buren en familieleden afscheid nemen van de overledene.

Op de dag van de begrafenis werd een deksel op de kist geschroefd. Na de begrafenis werden de schragen en de glasplaat door Han Klijnman met een handkar opgehaald. Hij had van baas Van Norren instructies om de kar niet pal voor het sterfhuis, maar enige huizen verder neer te zetten. Als fooi voor het ophalen kreeg hij een gulden bij een tweedeklasbegrafenis en een rijksdaalder bij een eersteklasbegrafenis.

Johan H.M. Klijnman

Verkort artikel uit het Contactblad HKB jrg. 11 nr 3 jan 1996.

[spiegelstraat2] de werkplaats Nieuwe Spiegelstraat 2 met links de achterkant van het voormalige woonhuis van de familie Van Norren omstreeks 1960.

[spiegelstraat] De Nieuwe Spiegelstraat omstreeks 1960. Achter de auto de werkplaats van Van Norren.

[norren2] Advertentie Joh. van Norren uit 1940.

[norren3] Advertentie uit 1950.

De werkplaats Nieuwe Spiegelstraat 2 met links de achterkant van het voormalige woonhuis van de familie Van Norren omstreeks 1960.
Advertentie Joh. van Norren uit 1940.
Advertentie  uit 1950.