Gerda Franken: 'Mijn doel is om mensen te enthousiasmeren en te motiveren om de Nederlandse taal te leren.'
Gerda Franken: 'Mijn doel is om mensen te enthousiasmeren en te motiveren om de Nederlandse taal te leren.' Foto: Bob Awick

'We hopen dat de mannen met taalles ook sociaal vaardiger worden'

Nederlandse en anderstalige mannen kunnen sinds afgelopen februari in Gooise Meren Nederlandse taallessen volgen. Hoe loopt het?

GOOISE MEREN Gerda Franken is taaldocent en coördinator van dit project dat met een subsidie van de gemeente Gooise Meren tot stand kwam. Er is recent een tweede groep gestart. "Het is een kleinschalig project met grote sociale gevolgen", aldus Franken.

"We zijn al een jaar of twaalf bezig met het geven van taallessen aan vrouwen; die cursus heeft inmiddels de naam 'Allemaal taal' gekregen. Dat initiatief is tontstaan vanuit de Marokkaanse gemeenschap in de Keverdijkbuurt in Naarden. Het doel was om de vrouwen uit hun isolement te halen. Al snel stroomden ook andere nationaliteiten in. Vrouwen uit Somalië, Egypte, Irak, Polen en Oekraïne meldden zich aan. Het is inmiddels een gemêleerd gezelschap qua culturele achtergrond en taalniveau. Van laag- tot hoogopgeleide vrouwen zitten in één groep. Uiteindelijk brachten we differentiatie aan: we stelden verschillende groepen samen in niveau en tempo."
Franken vertelt dat de groepen geleid worden door een nt2-docent, geassisteerd door vrijwilligers, veelal in het onderwijs werkzaam geweest, die door de Stichting Lezen en Schrijven zijn opgeleid als taalvrijwilliger of taalcoach. "Toen vroegen de gemeente Gooise Meren en andere organisaties ons waarom er geen taallessen voor mannen gegeven werden en of we daarvoor een plan konden schrijven. Dat hebben we gedaan, we kregen subsidie en gingen in februari aan de slag met 'De Taalmannen'."

Sociaal vaardiger

"De vrouwen hebben inmiddels een enorme band met elkaar gekregen. Ze durven gemakkelijker alleen naar de huisarts of naar het gemeentehuis te gaan. Het maakt een enorm verschil als ze taallessen gevolgd hebben. We hopen dat de mannen met de taallessen ook sociaal vaardiger worden. Dit is overigens wel een andere doelgroep. Het zijn over het algemeen geen inburgeraars, maar laaggeletterde of langzaam lerende mannen." Naast het doen van taaloefeningen worden tijdens de taallessen ook allerlei maatschappelijke items besproken. "Via een speciale website kunnen we iedere week een actueel thema aanbieden dat we in de les bespreken. Zo hopen we dat de mannen zich meer deelgenoot in Nederland voelen. Op de website staan ook vragen en opdrachten die we kunnen gebruiken."
Franken vertelt dat de mannen meer zelfvertrouwen krijgen en sociaal actiever worden door de lessen. "Je ziet dat ze steeds meer in hun kracht komen. Ze leren een formulier invullen, een briefje lezen en ook zelf schrijven en ook een e-mail sturen. Ook de contacten onderling worden soepeler. Dat zien we in de pauzes tussen de lessen en dat is leuk."
De mannen komen twee keer per week om 17.30 uur naar de Landstraat in Bussum. "De lessen worden 's avonds gegeven omdat veel van hen werken. Soms heb ik contact met een werkgever. Dan stemmen we af waar we het in de lessen over hebben, zodat zij daar ook op de werkvloer profijt van hebben."
Cursisten betalen vijftig euro voor een heel jaar taalles. "We wilden pas beginnen als we een grote groep mannen op de wachtlijst hadden, want er zijn altijd weer cursisten die afvallen. Maar het is moeilijk om de doelgroep te bereiken. Ik heb enorm mijn best gedaan om te werven, ben overal naartoe gegaan. Ik heb flyers neergelegd bij huisartsen en buurtcentra, maar ook bij de voedselbank, allerlei welzijnsorganisaties, medische instellingen en het UWV. Ik heb over de taallessen verteld bij het Digitaal huis en Twinburgering en heb via het Taalcafé ook mensen doorgestuurd gekregen. Uiteindelijk hadden we een enorm grote club en daarom konden we in februari beginnen. De mannen die de lessen volgen komen onder andere uit Syrië, Eritrea, Afghanistan, Marokko, Mongolië en Somalië. Ze hebben verschillende achtergronden en opleidingen. We nemen van alle cursisten een taaltoets af, zodat het niveau kan worden bepaald."
Franken studeerde na de pabo orthopedagogiek, werkt al lang in het onderwijs en geeft al jaren Nederlandse taallessen. "Toen ik een aantal jaren geleden als vrijwilliger bij Crailo werkte, werd mijn interesse voor het geven van Nederlands als tweede taal gewekt. Ik deed de cursussen nt1 en 2 en werd docent op een ROC. Daar gaf ik inburgerings- en taallessen. Inmiddels geef ik in een andere regio inburgeringscursussen en coördineer ik de taallessen binnen Gooise Meren. Mijn doel is om mensen te enthousiasmeren en te motiveren om de Nederlandse taal te leren. Het opent deuren als je de taal spreekt van het land waar je woont."

Franken vindt het belangrijk dat de vrouwen en mannen die lessen volgen daarnaast nog worden begeleid door een taalcoach, zodat ze de taal nog beter gaan beheersen. "In het Gooi zijn 17.000 laaggeletterden, dat is schrikbarend veel. De Nederlandse laaggeletterden zijn moeilijk te vinden, maar we hopen ze uiteindelijk te bereiken, want ook daar is veel te winnen." Wie interesse in de taallessen heeft, kan contact opnemen met Gerda Franken door te mailen naar gjfranken@planet.nl.

'Een kleinschalig project met grote sociale gevolgen'