Ozb kan omlaag na meevaller

GOOISE MEREN De onroerendezaakbelasting (ozb) kan volgend jaar omlaag en daarmee kunnen de woonlasten wat goedkoper worden. Dat heeft de gemeenteraad bepaald. Een voorstel daartoe van de VVD kon woensdag rekenen op voldoende steun.

door Sjoerd Stoop

De ozb kan omlaag omdat de gemeente Gooise Meren meer geld overheeft dan verwacht. Dat komt doordat de gemeente meer geld ontvangt uit het gemeentefonds.

Toen de gemeente een jaar geleden geld tekort kwam werd de ozb verhoogd, nu moet dat andersom gebeuren, zo meent de VVD. De VVD noemt het daarom niet meer dan logisch dat er nu voor wordt gekozen om het geld terug te geven aan de bewoners. "Het geld is van de inwoners, en als het niet nodig is moeten we het ook teruggeven aan de inwoners", betoogde Hugo Bellaart
De lagere ozb heeft vooral voordelen voor Bussum. Bussumers werden tot nu toe steeds gecompenseerd voor de hogere woonlasten waar ze sinds de gemeentefusie mee te maken kregen, maar de constructie met compensatie mag vanaf komend jaar wettelijk niet meer.

Met het VVD-plan gaat de ozb voor bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg wat dalen en voor Bussumers minder omhoog. Het behouden van lage woonlasten was een coalitieafspraak.