A.M.Caïn (1822-1894) ‘Twee jachthonden’ (collectie Artis)
A.M.Caïn (1822-1894) ‘Twee jachthonden’ (collectie Artis) Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

Goois kunstbezit in Amsterdam

In het Van Goghmuseum opent in oktober de tentoonstelling 'Nederlanders in Parijs 1789-1914'. Een van de werken die daar te zien zijn is het schilderij 'De oversteek van de rivier Berezina' van Lourens Alma Tadema.

Het nu onbetaalbare vroege werk van de Engelse schilder van Friese afkomst was ooit in het bezit van Pieter Langerhuizen Lambertuszoon. Burgemeester van Bussum van 1877 tot 1883.

Bij zijn villa Oud Crailo had Langerhuizen een privémuseum met voorwerpen uit de gehele wereld en een enorme verzameling beeldende kunst. De steenrijke vrijgezel had in zijn testament bepaald dat na zijn overlijden al zijn bezittingen moesten worden geveild. En de opbrengst aan een groot aantal goede doelen moest worden geschonken. Zo kreeg de gemeente Bussum een fors bedrag ten behoeve van de armenzorg. Nog steeds wordt door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen jaarlijks het Pieter Langerhuizen Stipendium toegekend (nu € 15.000,-).

Maar al bij leven schonk de eigenzinnige Langerhuizen links en rechts uit zijn kunstverzameling. Als lid van het deftige gezelschap Natura Artis Magistra verfraaide hij de Amsterdamse dierentuin met de twee bronzen beelden die eerst bij de poort van zijn villa aan de Museumlaan in Huizen stonden. De beide jachthonden met merktekens in hun vacht zijn van de hand van de toen beroemde dierenbeeldhouwer A.N. Caïn. Nu net zo onbetaalbaar als het doek van Alma Tadema.

De honden zijn permanent te zien in die prachtige Artis-tuin. Bekijk het Berezina-drama van 13 oktober tot 7 januari in het Van Gogh Museum.

Hans Jonker

Lourens Alma Tadema (1836-1912) ‘De oversteek van de rivier Berezina, 1859/1860’ (collectie Amsterdam Museum)
Afbeelding