De aanblik van gebouw De Vonk: niet erg gezellig.
De aanblik van gebouw De Vonk: niet erg gezellig. Foto: antoon f. bruggeling

Werkgroep Ensemble De Vonk wil snel actie

BUSSUM Ensemble De Vonk wil dat de gemeente Gooise Meren nu eindelijk serieus en ook snel gaat nadenken over de toekomst van gebouw De Vonk op de Nassaulaan. Dat staat al enkele jaren te verpauperen. In een brief aan het college en de gemeenteraad wordt nu voorgesteld om van De Vonk een culturele en culinaire ontmoetingsplek te maken.

door Antoon F. Bruggeling

Bouwkundig onderzoek wijst uit dat de staat van het gebouw een opknapbeurt rechtvaardigt, maar dat er geen bouwtechnische gebreken zijn. "Het pand moet gemoderniseerd worden en is daarna uitstekend bruikbaar. De voorgestelde plannen zijn geen luchtkasteel ,maar reële mogelijkheden voor hernieuwd gebruik", zegt Ensemble De Vonk, dat bestaat uit vertegenwoordigers van Kunstkring Artes, Historische Kring, een horecaondernemer en enkele particulieren, waaronder oud-wethouder Ilonka de Lange, architect Theo Fambach, projectontwikkelaar Martin van Mechelen en planologen Kees Flink en Ben de Veth.
De gemeente is eigenaar van De Vonk. De bedoeling was dat het in 2010 afgebroken zou worden. Dat is niet gebeurd.
Werkgroep De Vonk verbaast zich erover dat de gemeente al die tijd niets heeft gedaan met het karakteristieke pand. Ook werd er door collegeleden in 2013 nooit gereageerd op Vonk-plannen van het ensemble. In de Centrumvisie van Bussum staat dat deskundigen erop wijzen dat Bussum werk moet maken van beleving in het centrum. "Beleving betekent niet enkel leuke winkels, maar ook functies als horeca, kunst, cultuur en wonen", aldus een citaat uit de Centrumvisie Bussum. Volgens de werkgroep biedt gebouw De Vonk volop mogelijkheden om zowel de Centrumvisie als het culturele profiel van Bussum te versterken. "Veel Bussumers zouden graag zien dat De Vonk weer nieuw leven wordt ingeblazen."
De werkgroep in haar brief aan college en raad: "Wij vragen het gemeentebestuur nu alles in het werk te stellen om De Vonk voor Bussum te behouden. Een nieuwe tijd vraagt een nieuwe opzet met nieuwe functies, die een nieuw cultureel centrum ook commercieel kunnen laten draaien. Als invulling van het pand denken wij aan een brasserie met zomer- en wintertuin, sociëteit, mediacafé, expositie- en vergaderruimte. Maar ook de dorpsmanager, de Historische Kring Bussum en zzp'ers kunnen hier aan de slag. Aan de achterzijde kan een fietsenstalling komen. Gebouw De Vonk is het behouden waard."