Op zaterdagmiddag kun je oefenen voor je duikbrevet.
Op zaterdagmiddag kun je oefenen voor je duikbrevet. Foto: Bob Awick

'Wij zijn echt een familievereniging en leden blijven lang bij ons'

De Gooise Onderwatersport Vereniging is in 1967 begonnen met zes leden en nu uitgegroeid tot de grootste onderwatersportvereniging in 't Gooi.

BUSSUM De Gooise Onderwatersport Vereniging (GOV) viert zaterdag, 30 september, haar 50-jarig bestaan in zwembad De Zandzee en café Het Wapen van Ankeveen.

De club is in 1967 begonnen met zes leden. "We hebben nu ruim 200 leden en zijn uitgegroeid tot de grootste onderwatersportvereniging in 't Gooi", vertelt Meta Brinkman. Meta is al haar hele leven lid van de vereniging. "Toen ik een baby was, namen mijn ouders mij al mee. Mijn kinderen hebben een snorkelcursus gevolgd en zo gaat het met veel leden. Het gaat vaak van generatie op generatie. De GOV is dan ook echt een familievereniging en mensen die lid worden, blijven over het algemeen ook lang bij ons. Het is dan ook zeker geen vereniging waar je even je duikbrevet haalt, op vakantie gaat om te duiken en dan zie je elkaar nooit meer. Het is een hechte club en dat is een van de redenen dat we nu vijftig jaar bestaan en dan zijn we ook nog de grootste duikvereniging in 't Gooi. Op de zaterdagmiddag kunnen families met elkaar diverse activiteiten doen in zwembad De Zandzee. Veel families komen daar speciaal naartoe. De kinderen kunnen samen zwemmen, duiken om hun brevet te halen, hun conditie trainen of met perslucht oefenen. Alles mag en kan en dat je het samen doet, maakt zo'n zaterdag knus en gezellig."

Duikopleiding

GOV verzorgt duikopleidingen van beginner tot aan instructeur, het hoogste niveau, en cursussen volgens de richtlijnen van de Nederlands Onderwatersportbond. De brevetten worden wereldwijd erkend. "In oktober en november begint de opleiding voor de nieuwe leden vanaf vijftien jaar. De opleiding is tot maart op woensdagavond in het zwembad, daarna gaan ze buiten duiken in de Spiegelpolder en in mei hebben ze hun brevet: de eerste ster. Je kunt vier sterren halen en daarna een opleiding volgen voor instructeur. Als je voor het eerst buiten duikt, is dat heel spannend. Veel mensen denken dat je dan alleen troep ziet zoals oude fietsen, maar dat is niet waar. In de Spiegelpolder kun je bijvoorbeeld snoekbaarzen, palingen, kreeftjes en kwalletjes zien. Als je gaat duiken, komt de onderwaterwereld tot leven en dat is geweldig om mee te maken.
Ook hebben we voor de leden een clubboot, die in Nederhorst den Berg ligt, om vanaf te duiken. Dat doen we twee of drie keer per week. Ben je jonger dan vijftien jaar dan kun je op zaterdag bij ons een snorkelopleiding volgen, daarna kun je doorstromen voor de duikcursus of onderwaterhockey. Dat is een teamsport die zich afspeelt op de bodem van het zwembad. Zo'n vijftig sporters van alle niveaus en leeftijden spelen onderwaterhockey bij onze vereniging. Verschillende onderwaterhockeyers zijn geselecteerd voor de Nederlandse selectie en daar zijn wij als vereniging heel trots op."

Jubileumduik

"En nu bestaat de vereniging vijftig jaar en dat gaan we gezellig vieren met leden en oud-leden. We beginnen met een jubileumduik met Chris Bijlhouwer, die vanaf het eerste uur bij de duikvereniging zit. 's Avonds gaan we verder in café Het Wapen van Ankeveen met een diner en daarna een band voor een swingende avond. Tijdens de knipavonden in ons clubgebouw hebben we met verschillende leden een jubileumtentoonstelling gemaakt met oude foto's en artikelen in grote lijsten. Deze tentoonstelling hangt zaterdag in het café. We denken dat dit veel verhalen losmaakt en herinneringen naar boven brengt. Als oud-leden dit verhaal lezen en graag willen langskomen in Het Wapen van Ankeveen, dan kan dat. Ze kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar ec@gov-bussum.nl of via www.gov-bussum.nl. We hebben al 140 aanmeldingen, maar hoe meer mensen er komen, hoe gezelliger het wordt."

GOV verzorgt duikopleidingen en cursussen