Afbeelding
Foto:

Een uitgelezen boek

Volksverhalen uit Gooi- en Eemland

'En van de westelijke Veluwe', moet er nog bij om de titel compleet te maken. In de jaren 60 verzamelde E. Heupers namens het P.J. Meertens-Instituut deze verhalen. De verhalen zijn gepubliceerd in drie delen. Dit is deel 2 met 1344 korte verhalen over sagen, sprookjes en anekdoten. Totaal zijn er toen in dit gebied 3800 verhalen van bewoners opgetekend. De verzamelaars hebben de verhalen zo letterlijk mogelijk uit de mond van de verteller genoteerd.

Opvallend is dat er relatief veel verhalen over vrijmetselaars in staan. De reden is dat er mensen waren die meenden dat vrijmetselaars zich met zwarte kunst bezig hielden. Het idee was dat bovennatuurlijke verhalen iets konden zeggen over het heidense verleden. Van alle vertellers zijn ook enige personalia vermeld. In het boek staan een tiental afbeeldingen. Het Meertens-Instituut gaf dit boekje in 1981 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretaniƫ.