Godfried Bomans (1913-1971)
Godfried Bomans (1913-1971) Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

Bezoek aan een golfkarton-fabriek

Waar nu aan de Franse Kampweg de vlaggen van Gamma wapperen, was van 1928 tot 1994 Van Meurs Golfkartonfabrieken NV gevestigd. Uit Groningen aangevoerd strokarton werd er verwerkt tot golfkarton.

Vervolgens werden er allerlei verpakkingen van gemaakt: dozen in alle maten en vormen en voor alle doeleinden en in niet te tellen hoeveelheden. En er werd plakband geproduceerd: kilometers plakband.

In de 60er jaren nodigde de directie, Godfried Bomans uit voor een bezoek. In de verhalenbundel 'Op de keper beschouwd', troffen we het relaas van zijn bezoek aan. Directeur van Meurs zelf leidde Bomans rond. Hij bekeek machines, strokarton, golfkarton, dozen, plakband en de drukkerij voor teksten op de dozen en hij luisterde devoot naar de toelichtingen van de directeur. Bomans besluit zijn verslag als volgt: 'Zelden heb ik zoveel zorg zien besteden aan iets, dat zo volkomen waardeloos is. Dat een aantal volwassen mannen hun beste krachten wijden aan een product, dat na aankomst door de ontvanger direct wordt weggegooid, is een mystieke ervaring. Dit zijn heiligen of krankzinnigen. Maar vermoedelijk is hun positie er tussenin'. Je zou veronderstellen dat van Meurs niet bijzonder gecharmeerd zou zijn van deze beschrijving. Opmerkelijk is dan ook dat deze tekst opgenomen werd in een van de promotiefolders over de verwerking van golfkarton. Godfried Bomans was bekend als schrijver en voordrachtskunstenaar, minder bekend is dat hij ook componeerde. Een aantal teksten heeft hij op muziek gezet: de Godfried Bomans Variaties. In het relaas van zijn bezoek schrijft hij over het plakband: 'Een rol plakband, zeg ik altijd, en de winteravonden vliegen voorbij.' Voor deze zin maakte hij een compositie, waarvan hierbij een gedeelte wordt afgedrukt. Het hele muziekstuk duurt 24 seconden, maar het kan gezien tekst en compositie eindeloos worden herhaald. Het is niet bekend voor welk publiek dit muziekstuk ten gehore is gebracht. Het Godfried Bomans Genootschap heeft zich nog serieus gebogen over de kwaliteit van het plakband. Ging het hier om het ordinaire sellotape of om papierplakband? Het Genootschap concludeerde dat gezien de aard van de fabriek er wel sprake moest zijn van het klassieke papierplakband.

De golfkartonfabriek werd in de 80er jaren overgenomen door Reedpak Nederland bv, dat in 1990 overgenomen werd door het Zweedse SCA Packaging. In 1994 sloot de fabriek haar deuren en in 1996 werden de gebouwen gesloopt.

Bronnen:

Godfried Bomans 'Op de keper beschouwd' (1963)

Godfried Bomans Genootschap

                        

Tekst: Ben Koning

Afbeelding
Van Meurs Golfkartonfabrieken NV (omstreeks 1960)
Bomans Variatie