Het Syrische voetbalteam.
Het Syrische voetbalteam. Foto: BFC Bussum

'Wat me meteen opviel, was de hechtheid van het voetbalteam'

Bij BFC is zondag een bijzondere voetbalwedstrijd. Het Syrische elftal van de voetbalclub speelt thuis voor het eerst een competitiewedstrijd.

BUSSUM "Het nieuwe voetbalteam bestaat uit 22 statushouders uit Syrië die op deze manier graag beter willen integreren en sociale netwerken opbouwen in Gooise Meren", vertelt jongerenwerker Isabelle de Klerk van Versa Welzijn.

"We hoorden regelmatig dat er veel statushouders zijn die geen sociaal netwerk hebben. Deze mensen hebben we uitgenodigd, gevraagd waar ze behoefte aan hebben en hoe we ze kunnen helpen. Daaruit bleek dat een groep jongeren graag in teamverband wilde voetballen omdat ze zich eenzaam en nog niet thuis voelden in Gooise Meren." Door Versa Welzijn is dat opgepakt en werd een team samengesteld. "Elke week gingen ze voetballen op het Anne Frankveldje onder begeleiding van Iyad Abdullah. Iyad is ook een gevluchte Syriër en doet veel voor de Syrische statushouders in onze gemeente. Hij kon de jongens in hun eigen taal mobiliseren en motiveren om elke week te komen trainen. De voetballers leerden elkaar beter kennen en er ontstonden vriendschappen. Ik heb toen met verschillende voetbalclubs contact gezocht om te vragen of deze jongens daar konden gaan voetballen en het liefst in competitieverband. BFC reageerde meteen heel positief."

Hechtheid van het team

"Isabelle vertelde ons over de groep jongens en dat ze graag wilden integreren bij een voetbalclub en of wij daarvoor openstonden. En daar hebben we meteen ja op gezegd", aldus Anneke Frenk namens het bestuur van de Bussumse Football Club. "Ik ben toen gaan kijken bij het veldje en in gesprek gegaan met de voetballers. Wat me meteen opviel was de hechtheid van het team en dat ze zich graag thuis willen voelen in Gooise Meren. Dan is voetbal de juiste manier. Het team traint tweemaal per week bij ons en voetbalt zondag in de zesde klasse hun eerste competitiewedstrijd tegen Hoogland." Het Syrische voetbalteam, het derde zondagelftal van BFC, heeft vorige week een oefenwedstrijd gespeeld tegen een ander BFC-team. "Dat was geweldig om te zien; de eindscore was 6-6. Na afloop werden er veel schouderklopjes uitgedeeld en je zag dat iedereen genoten heeft. In het team zitten talenten en die gaan in de toekomst zeker opvallen. Wat ook fijn is, zijn de positieve reacties op de club."

Sociale contacten

De Klerk: "De nieuwe inwoners hebben nog geen werk en kunnen daarom de standaardcontributie niet betalen. Het bestuur heeft besloten dat ze een lager bedrag mogen betalen en dat ze vrijwilligerswerk op de club gaan doen. Er zijn een paar jongens die in de horeca hebben gewerkt en bardiensten kunnen draaien. Andere jongens hebben een sportieve achtergrond en kunnen de jeugd helpen met trainen of een opleiding als trainer gaan volgen. Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat ze in contact komen met andere inwoners om de taal te leren en sociale contacten op te bouwen. Daarom hopen we dat andere verenigingen, bedrijven, vrijwilligers of inwoners deze statushouders iets kunnen bieden. Het zijn niet alleen voetballers. We hebben ook professionele brandweermannen, vrouwen en meisjes die kunnen naaien en koken of mensen die computerlessen kunnen geven. Ik weet dat de brandweermannen graag als vrijwilligers bij de brandweer willen werken, maar ze spreken slecht Nederlands en durven het niet zelf te regelen. Ze kunnen daar kleine klusjes doen zoals de EHBO-dozen vullen. Alle statushouders zitten op Nederlandse les en door in contact te komen met Nederlanders kunnen ze de taal sneller en beter spreken en dat is wat ze heel graag willen."

Elke week gingen ze voetballen op het Anne Frankveldje

Bedrijven, verenigingen, vrijwilligers of andere inwoners die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met Isabelle de Klerk via 06-53 66 29 20 of mailen naar iklerk@versawelzijn.nl.