Teun

Tijdens Bussum Cultureel wordt er door dansscholen optredens gegeven op verschillende plekken in het centrum. Ook op de Brinklaan stond een danspodium voor optredens en de muziek werd verzorgd door Teun Tervoort.
Teun Tijdens Bussum Cultureel wordt er door dansscholen optredens gegeven op verschillende plekken in het centrum. Ook op de Brinklaan stond een danspodium voor optredens en de muziek werd verzorgd door Teun Tervoort. "Vorig jaar vroeg mijn moeder, die in de organisatie zit, of ik de dansscholen muzikaal wilde ondersteunen", vertelt Teun. "Ik heb veel interesse in muziek en heb vroeger ook op feestjes gedraaid. Mijn moeder dacht dat het wel

'Magische' sfeer bij Bussum Cultureel


BUSSUM Tijdens de veertiende Bussum Cultureel waren er allerlei vormen van cultuur zoals muziek, film, dans, theater en beeldende kunst. Maar een hapje en drankje ontbraken natuurlijk ook niet.

"Het weer viel tegen en was heel wisselvallig, maar dat mocht de pret niet drukken en veel mensen zijn weer langsgekomen om de vele vormen van cultuur zelf te zien", vertelt Mirjam Smets van de organisatie Bussum Cultureel. "Vrijdagavond en zaterdag overdag regen en zondag scheen weer een klein zonnetje." Door de regen van vrijdagavond was er in de tuin van de Tindalvilla geen feestelijke openluchtvoorstelling. "Gelukkig konden we de filmvoorstelling verhuizen naar de Wilhelminakerk en werd het toch een 'magische' avond met zo'n 300 bezoekers.

Pure magie

"Zaterdag overdag was qua weer slecht en heeft het zeker tot 16.00 uur de hele tijd gemiezerd. Toch hebben veel inwoners het rondje Bussum Cultureel gelopen en was de sfeer goed." Het thema van Bussum Cultureel was dit keer 'Pure Magie' en dat kwam naar voren tijdens de muziek, dansoptredens, theatervoorstellingen en de culturele markt. Voor de kinderen was er een Sprookjestocht."

"'s Avonds was het droog en was het druk bij de optredens op het podium op het Wilhelminaplantsoen en in de Kapelstraat. De mensen waren ook zo enthousiast omdat er voor iedereen iets bijzonders was. Je had bijvoorbeeld optredens met reggae- en salsamuziek, gospelkoor, theater, eten uit verschillende landen en de culturele markt. En dat is ook wat wij als organisatie ambiëren: dat iedereen kan proeven van verschillende culturen."

Veel kunstenaars

"Zondag was het droog en scheen gelukkig de zon. Op het Wilhelminaplantsoen stonden 36 kramen met kunstenaars tijdens de Art Fair. Het aantal kunstenaars dat deelnam dit jaar is verdubbeld. En daar kon je de magische sfeer proeven met een voorzichtig zonnetje, achtergrondmuziek en het geweldige Bruggenconcert. Iedereen was ook heel relaxed en gezellig. De afsluiting van het evenement was natuurlijk de Langste Eettafel in de Kapelstraat. Aan tafel zaten 300 mensen te genieten van het eten. Dat was weer een geweldige afsluiting."


Muzikale ondersteuning

Tijdens Bussum Cultureel wordt er door dansscholen optredens gegeven op verschillende plekken in het centrum. Ook op de Brinklaan stond een danspodium voor optredens en de muziek werd verzorgd door Teun Tervoort. "Vorig jaar vroeg mijn moeder, die in de organisatie zit, of ik de dansscholen muzikaal wilde ondersteunen", vertelt Teun. "Ik heb veel interesse in muziek en heb vroeger ook op feestjes gedraaid. Mijn moeder dacht dat het wel iets voor mij was en zeg dan maar eens nee tegen haar", vertelt een lachende Teun. "Mijn broertje helpt ook mee tijdens het evenement. De dansscholen leveren zelf de muziek aan en ik zorg er onder andere voor dat de muziek niet schel uit de boxen komt. Mijn toekomst ligt niet in de muziek en ik hoop volgende jaar te gaan studeren aan de hbo in Amsterdam. Maar je weet nooit hoe het gaat in het leven, want ik blijf muziek heel leuk vinden."

'We maken alles met de hand'

Natuurlijk willen de bezoekers ook iets eten en drinken en daar zorgden Heba en Noora voor. Twee jaar geleden zijn ze uit Syrië in Crailo terechtgekomen. "Daar zijn we vriendinnen geworden", aldus Heba. "Wij kwamen erachter dat we dicht bij elkaar in dezelfde stad in Syrië hebben gewoond en dan in Bussum vriendinnen worden, dat vinden we heel grappig." Nu woont Heba in Bussum en Noora in Naarden en daar zijn ze heel blij mee. "In Crailo kookten wij al als vrijwilligers voor de vluchtelingen en een vriendin vertelde ons over Bussum Cultureel. Het leek ons heel leuk om hier met ons eten te staan en mensen daarmee bekend te maken. We maken alles met de hand en het aanbod bestaat onder andere uit borrelhapjes, falafel, kebab, vegetarische gerechten en hapjes met vlees en kip. Voor de kinderen hebben we er wat kleurtjes aan toegevoegd. Van de opbrengst doneren wij circa 10 procent aan Sint-Maarten, want wij weten hoe het is als je alles kwijtraakt."

Dansen met een rode neus

Samen met dansschool Van Harten gaven de twee 'clowns' van het Maatjesproject een dansoptreden. "De dansschool geeft met het dansteam workshops in het centrum. We hadden het een beetje koud en toen kwamen we op het idee om samen een optreden te geven", vertelt Ilse Smallegange van de Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek. "Het was heel leuk en sommigen hadden ook een rode neus opgezet voor het nieuwe jongerenproject Teens on a mission, aldus collega Janet Oudenaarden. "Wij proberen jongeren tussen de 12 en 23 jaar te helpen met moeilijkheden thuis of op school en koppelen ze aan een vrijwillige coach. En daarom leek het ons leuk om met de jongeren van de dansschool te dansen en samen plezier te hebben. Voor het project, en natuurlijk ook voor andere projecten, zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers en gelukkig hebben mensen zich opgegeven om dit samen te gaan doen."

Draaimolen vol blije kinderen

Natuurlijk stond er ook weer een draaimolen vol lachende en blije kinderen. "De Stichting Child Surgery Vietnam huurt al jaren deze molen als cadeautje voor de kinderen van de donateurs die ons werk steunen", zegt oprichter Jo Koster. "Ook ik word blij van het enthousiasme en of het regent of niet, de molen zit altijd vol." De stichting zet zich in voor kinderen met een aangeboren handicap in afgelegen gebieden in Vietnam. "Wij halen geld op voor operaties voor kinderen met uiteenlopende aandoeningen. Ook werken we alleen met lokale mensen, dus voert er geen arts uit een ander land de operatie uit." Koster ging twaalf jaar geleden op vakantie in Vietnam en werd getroffen door de gehandicapte kinderen. Om die reden is hij de stichting begonnen. "Met Bussum Cultureel krijg je contact met inwoners en hoop je natuurlijk dat ze donateur worden. Ook vragen we scholen om voor ons mee te doen aan een sponsorloop. Het is geweldig om de kinderen in Vietnam te kunnen helpen om een toekomst op te bouwen, maar daar heb je wel steun en geld voor nodig en daar is dit evenement heel geschikt voor."

Geraakt door haar mooie stem

Doorlopen kon niet bij het podium van de Gooische Muziekschool, want je werd geraakt door haar mooie stem. De zangeres die het optreden gaf was Josefien Rutgers. "Ik zing al vanaf jonge leeftijd. Eerst bij een koor en daarna bij de All Star Musical Academy waar ik zang- en danslessen volgde. Nu heb ik privéles voor zingen." Het is niet haar eerste optreden. Josefien heeft al in Spant!, Singer en verschillende keren op Bussum Cultureel opgetreden. "Op mijn oude school, het Sint-Vituscollege, heb ik de eerste prijs van het Open Podium gewonnen. Dat vond ik helemaal te gek. Ik wil zeker doorgaan met zingen en hoop dat ik aangenomen wordt op het conservatorium of de kleinkunstacademie. Nu heb ik een tussenjaar om me volledig te richten op zingen, want je moet over verschillende zangtechnieken beschikken en dan is optreden tijdens Bussum Cultureel heel leuk om te doen, ook omdat er familie en vrienden komen kijken."

Afbeelding
Maatjesproject

Samen met dansschool Van Harten gaven de twee 'clowns' van het Maatjesproject een dansoptreden.
Afbeelding
Josfien

Doorlopen kon niet bij het podium van de Gooische Muziekschool want je werd geraakt door de mooie stem. De zangeres die het optreden gaf was Josefien Rutgers.