Burgemeester Han ter Heegde wijst de bewoners van Gooise Meren op de voordelen van een fusie met Weesp.
Burgemeester Han ter Heegde wijst de bewoners van Gooise Meren op de voordelen van een fusie met Weesp.

'Weesp van harte welkom'

GOOISE MEREN De gemeente Weesp is van harte welkom bij Gooise Meren. Dat was de eindconclusie van de vorige week gehouden inwonersbijeenkomst in het gemeentehuis in Bussum. Eerder sprak het burgerpanel zich al positief uit over nauwe samenwerking en latere fusie. Burgemeester Han ter Heegde is blij met de uitkomst, maar wees erop dat Amsterdam ook heel graag in zee wil met Weesp.

door Antoon Bruggeling

Aan het burgerpanel nemen 2170 bewoners van Gooise Meren deel. 1064 van hen deden mee aan de enquête over samengaan/fusie van Gooise Meren en Weesp. Een ruime meerderheid van het panel was daarover zeer positief. De meer dan honderd aanwezigen op de bijeenkomst in Bussum staken niet onder stoelen en banken dat een samengaan/fusie met Weesp een positieve versterking betekent voor Gooise Meren. Liefst 95 procent van de deelnemers stemden dan ook voor. De gemeenteraad van Gooise Meren neemt vanavond een definitief besluit. De uitslagen van enquête en inwonersbijeenkomst worden meegenomen in dat besluit. De raad van Weesp hakt op 9 november de knoop door over met wie zij in zee gaat: Gooise Meren óf Amsterdam.

De deelnemers aan de enquête en bijeenkomst kwamen vooral uit Bussum en Naarden, maar ook enkele tientallen bewoners van Muiden/Muiderberg waren van de partij. Er werden groepen gevormd die thema's behandelden die Weesp belangrijk vindt bij een gemeentelijke fusie, zoals dienstverlening en veiligheid, gemeentelijke lasten en financiën, wijkgericht werken, bestuurscultuur en openbare ruimten, wonen en duurzaamheid en economie/werkgelegenheid. De deelnemers steunden de Weesper waarden en wensen volledig. Er werd niet moeilijk over gedaan.

Reacties

"Bussum, Naarden en Muiden hebben na de fusie hun eigen identiteit niet verloren en dat zal ook gelden voor Weesp", zei een deelnemer. Andere reacties: "Kijk naar de kansen en niet alleen naar de risico's van een fusie", "De verschillen zijn juist de kracht van Gooise Meren en Weesp. Het vult elkaar mooi aan", "We moeten Weesp omarmen. Het is een mooie gemeente, met veel industrie en werkgelegenheid en ook nog eens met veel bouwgrond. Allemaal winstpunten", "Weesp en Gooise Meren koesteren dezelfde waarden", "Met Weesp wordt Gooise Meren een grote gemeente die een vuist kan maken als dat nodig mocht zijn."

'Mooie gemeente met veel werkgelegenheid en bouwgrond'

Naarder Jan Weerdenburg: "Ik zal een gat in de lucht springen als Weesp voor Gooise Meren kiest. Als Weesp fuseert met Amsterdam dan zal dit een historische fout zijn. Naarden, Muiden en Weesp is een drie-eenheid, historisch gebouwd om Amsterdam te verdedigen."

Gooise fusies

D66 raadslid Theo Fambach hoopt dat Weesp kiest voor een toekomst met Gooise Meren. "Ik moet er niet aan denken dat straks Amsterdam aan de grens van Gooise Meren ligt. Wij werken al op diverse terreinen nauw samen met Weesp en die gemeente maakt al vele jaren deel uit van de Gooi en Vechtstreek", aldus Fambach. Het raadslid denkt dat het een groot verlies voor de regio zal zijn als Weesp kiest voor de hoofdstad. D66 is overigens voor één grote Gooistad.

De provincie Noord-Holland wil dat er over enkele jaren drie grote Gooise gemeenten overblijven. Gooistad is ook een optie. De gemeenten moeten in november aan Haarlem laten weten met wie zij een fusie willen aangaan. Burgemeester Ter Heegde: "Gooise Meren en Weesp ontkomen hier ook niet aan. We moeten groeien."

De eerste burger is blij dat een ruime meerderheid van de inwoners Weesp graag bij Gooise Meren ziet komen, maar wees er wel op dat het er naar uitziet dat zo'n 50% van de Weesper gemeenteraad meer voelt voor Amsterdam dan voor Gooise Meren. "Er is voor ons dus nog flink wat werk aan de winkel om dat beeld te veranderen."

Gooise Meren ontstond in 2016 door het samengaan van Bussum, Naarden en Muiden (56.687 inwoners). Weesp (18.827 inwoners) wilde aanhaken, maar werd toen door Bussum buitengehouden.