De veelgeprezen lasagna van Manuela.
De veelgeprezen lasagna van Manuela. Foto: Bob Awick

Di Gusto: smakelijk eten met plezier

BUSSUM Het plezier voor koken spat er bij de Italiaanse Manuela Heidstra-Albanese vanaf. "Ik wil dat mensen smakelijk eten, met plezier. Dat betekent 'di gusto' dan ook.

Manuela wil de mensen die haar eten proeven het gevoel geven dat ze op vakantie zijn. "Ik heb zo veel passie en liefde voor eten. Dat wil ik graag doorgeven." Ze vertelt dat ze is opgegroeid in Calabrië, in de zool van Italië. "Ik kom uit een grote familie en samen beleefden we altijd heel veel plezier aan koken en eten. Wij waren met kerst met alle vrouwen de hele dag bezig met de bereiding van ontelbaregangendiners. Dat aten we dan op met 20 man aan een lange tafel. Ik heb daar hele goede herinneringen aan." De Italiaanse Bussumse gebruikt in haar cateringbedrijf veel familierecepten, maar ze doet ook graag nieuwe inspiratie op. "Eten is voor mij ontzettend belangrijk. Als ik in Italië ben probeer ik veel uit. Ik kan daar tranen van in mijn ogen krijgen. Voor mij was de Nederlandse eetcultuur, met bijvoorbeeld boterhammen bij de lunch, erg wennen. Voor mij is eten een middel om mensen samen te brengen en de liefde voor elkaar te uiten." Manuela werkt uitsluitend met de oorspronkelijke recepten. "Ik vertel mijn cursisten in mijn kookworkshops bijvoorbeeld ook dat je risotto niet met de eerste de beste rijst kunt maken. Ik leer ze hoe het hoort. Alleen dan smaakt het zoals het bedoeld is. Ik importeer veel producten uit Italië voor de beste smaak. Zo kan ik niet zonder de gezeefde tomaten uit Italië, want helaas smaken de Nederlandse tomaten te veel naar water. Ik gebruik die ook in mijn veelgeprezen lasagne. Daar zitten geheime ingrediënten in, maar onder andere ook biologisch vlees."
Di Gusto is van alle markten thuis. Manuela heeft haar afhaalmaaltijdenservice. Daarnaast geeft ze kookworkshops, regelt ze privédiners en verzorgt ze de catering voor feesten en partijen, lunches en borrels. Kortom, ze kookt het liefst de hele dag op z'n Italiaans en met veel liefde.