Weerdenburg heeft zich jaren ingezet voor behoud van de schootsvelden.
Weerdenburg heeft zich jaren ingezet voor behoud van de schootsvelden. Foto: Bob Awick

Jan Weerdenburg zet zich al jaren in voor zijn Naarden

NAARDEN Bijna iedereen in Naarden kent Jan Weerdenburg. Niet alleen omdat hij is opgegroeid in het vestingstadje, maar ook voor zijn inzet voor het behoud van de schootsvelden.

door Astrid Maas

"Ik woon al 77 jaar in Naarden en ben een Naarder in hart en nieren", aldus Weerdenburg. "Ik voel me hier thuis en geniet dagelijks van de vestingwerken en dat is ook een van de redenen dat ik me al jaren heb ingezet voor behoud van de cultuurhistorische waarde van de schootsvelden. En mijn inzet, en die van vele anderen, is niet voor niets geweest. Ik wil dan ook Maud Arkesteijn, voormalig wethouder van Naarden en daarna voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Gooi', bedanken voor haar inzet. Op mijn verzoek heeft ze in 2009 het Gooise Natuurreservaat benaderd met de vraag of ze de schootsvelden in beheer willen nemen. Ook gaat mijn dank uit naar Marleen Sanderse, die als wethouder van Gooise Meren de overdracht contractueel heeft voorbereid, waardoor de nog onbebouwde schootsvelden zijn overgedragen aan het GNR."
Weerdenburg gaat zich nog wel inzetten voor de 'derde gracht'. "Ik wil graag dat deze gracht zo veel als mogelijk wordt teruggebracht in de schootsvelden. De derde gracht liep langs de Meerstraat naar de Karnemelksloot bij het vogelasiel en is nog aanwezig achter de Anna van Burenlaan en langs de Stadhouder Willem ll laan, maar is van daar tot aan de Oostdijk verdwenen. Deze derde gracht was een onderdeel van de vestingwerken, ontworpen door de Fransman Bombelle. Frans de Gooijer, bekend om zijn historische kennis van Naarden en de erfgooiers, heeft mij op een kaart laten zien waar de derde gracht op de plakgronden precies heeft gelegen."
De Naarder kan de schootsvelden nu achter zich laten, maar dit is niet het enige onderwerp waar hij zich mee bezighoudt. "Waar ik me vooral zorgen over maak en voor inzet, is de drukte in de Marktstraat met het tweerichtingsverkeer. Deze weg is gevaarlijk voor fietsers, inwoners en toeristen, die veelal op straat lopen. Sommige delen van het trottoir zijn afgezet omdat daar terrasjes op mogen staan. Ik zet me daarom al jaren in om van de Marktstraat eenrichtingsverkeer te maken vanaf de toegang van de Grote Kerk tot de Cattenhagestraat. Ook wil ik inwoners enthousiast maken voor een loopbrug over De Doorbraak. Dan heb je meer het gevoel een Vesting in te rijden. Toeristen kunnen dan vanaf parkeerplaats Nieuw-Molen over de loopbrug naar het Vestingmuseum lopen en genieten van het mooie uitzicht."