Veel bezoekers kwamen op de fiets.
Veel bezoekers kwamen op de fiets. Foto's: Bob Awick

Erfgooiers, bunkers en historie

BUSSUM De Historische Kring Bussum (HKB) kijkt succesvol terug op Open Monumentendag van afgelopen weekend.

Margreet de Broekert van de HKB vertelt: "We hebben zo'n 300 mensen 'vermaakt', en geprobeerd het cultureel-historisch erfgoed van Bussum, waaronder de imposante geschiedenis van de erfgooiers, op aantrekkelijk wijze onder de aandacht te brengen."

Zaterdag speelden de activiteiten zich voornamelijk af in en bij het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum aan het Stationsplein. Daar konden informatieborden en een videopresentatie over de erfgooiers worden bekeken.

De bezoekers trokken er met name zondag op uit voor een gezellige dag op de Fransche Kamp. "Toppers daar waren de bunkerwandelingen, de fototentoonstelling over de geschiedenis van het terrein en de camping, de film over de geschiedenis van de erfgooiers, de zweefmolen en de informatieve banners. Dit alles werd muzikaal omlijst door de enthousiaste accordeoniste Fredie Kuiper. De Instagram-fotowedstrijd is gewonnen door de zusjes Myrthe, Roos en Fleur Klein, met een hele leuke, originele 'Ondersteboven-van-de-Fransche-Kampfoto'.

Om het weekeinde vol activiteiten mogelijk te maken heeft ongeveer de helft van de 25 vrijwilligers zich ingezet. "Sommige al sinds afgelopen mei."

Informatiepanelen.
Zweefmolen voor de kinderen.
Verhalen over de bunkers bij de rondleiding.
Gezellige drukte op de Fransche Kamp.
Winnende foto Instagram-wedstrijd