Het 'topstuk' voor Bussum Cultureel.
Het 'topstuk' voor Bussum Cultureel. Foto: Yvette de Vries

Vrije Schilders treden in de voetsporen van Mondriaan

BUSSUM Een aantal weken is er door een flink aantal leden van de Vrije Schilders hard gewerkt aan hun Mondriaan. Aanstaande zaterdag, tijdens de Culturele Markt op Bussum Cultureel, is hij te winnen.

Nel Tönis, voorzitter van de schildersclub, haalt het doek voorzichtig tevoorschijn. "We hadden dit jaar als thema 'In de voetsporen van Mondriaan' omdat het dit jaar het jaar van Mondriaan is." Ze hebben zich laten inspireren door tal van zijn werken en ook zijn er flink wat kunstboeken doorgenomen om zich helemaal onder te kunnen dompelen in het wel en wee van deze Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus.

Gezamenlijk project

Voor het gezamenlijke project hebben ze eerst een studie gemaakt en daarna zijn de taken verdeeld. Waar de een zich op het geel mocht storten en de ander verantwoordelijk was voor de rode vlakken, moest er ook nog nagedacht worden over de bevestiging van al die losse stukken canvas op het grote doek. Nel: "De eerste keer dat ik hem optilde lieten er een aantal los." Met wat gedegen advies is dat tenslotte goed gekomen en staat hij zaterdag in volle glorie op de kraam van de Vrije Schilders tijdens de Culturele Markt. Daar zijn overigens nog meer werken van de leden in de stijl van Mondriaan te vinden. Die geven tezamen op geheel eigen wijze een leuk inkijkje in de verschillende periodes en stijlen van Mondriaans werk. Van landschappen en stillevens tot de abstracte werken in primaire kleuren.