Een aantal vrijwilligers uit het team van 30 enthousiaste cultuurliefhebbers.
Een aantal vrijwilligers uit het team van 30 enthousiaste cultuurliefhebbers. Foto: Bob Awick

'Bussum Cultureel wordt elk jaar professioneler en groter'

Bussum Cultureel begint steeds meer te leven in de regio. Dit jaar zijn er ook meer deelnemers uit de andere kernen van de gemeente.

BUSSUM Als iets kenmerkend is voor Bussum Cultureel dan is het een gestage groei. Van een klein cultureel initiatief met wat kraampjes en muziek is het jaarlijkse event in zestien jaar uitgegroeid tot een happening met een steeds breder aanbod, zoals meer kidsactiviteiten, een verregaande professionalisering in de organisatie en bezoekers uit de wijde omgeving.

Mirjam Smet is een van de ruim 30 vrijwilligers die stuk voor stuk de benen uit hun lijf lopen om alles geregeld te krijgen. Ze is een van de 'diehards' en coƶrdineert de boel nu al zes jaar. "We hebben zeker een aantal vrijwilligers dat al jaren betrokken is bij Bussum Cultureel, maar ik zie elk jaar ook nieuwe mensen, jong en oud. Daar word ik echt heel blij van." Mirjam vindt dat iedereen die zich inzet flink wat lof verdient. Voor haar is Bussum Cultureel in ieder geval helemaal geslaagd als iedereen tevreden is, bezoeker en organisatie. Dat ze elk jaar groter worden betekent ook dat er steeds meer hulptroepen nodig zijn. "Er komen ook steeds meer vrijwilligers met eigen ideeƫn voor de invulling en dat vind ik leuk." Enthousiast vertelt ze over het idee van Xandra van der Swan.

Sprookjespuzzeltocht

"Xandra kwam met het idee voor een sprookjespuzzeltocht langs onder andere winkeliers in het centrum. Volgens Mirjam worden kinderen met deze puzzeltocht gestimuleerd om hun creativiteit uit te nutten en is het een mooie manier om de winkeliers bij Bussum Cultureel te betrekken. "Bussum Cultureel staat in het teken van cultuur, het is geen braderie en dat maakt het voor winkeliers lastiger om aan te haken. Op deze manier lukt dat." Mirjam ziet ook dat er vanuit de andere kernen steeds meer enthousiasme is om deel te nemen aan het culturele festijn. Naarden was de laatste jaren al wat aangehaakt en dit jaar zijn er ook kunstenaars, musici en andere creatievelingen uit de andere twee kernen. "We hebben artiesten uit Muiden en Muiderberg op het podium bij de Art Fair op zondag en op zaterdag bij de Culturele Markt." Er is van alle kanten meer belangstelling en dat merkt de organisatie ook. Want wie zondag nog mee wil eten aan de Langste Eettafel in de Kapelstraat moet snel zijn. Met bijna 300 gasten zijn er nog maar een paar plekken vrij. De catering tijdens het festival is vooralsnog een Bussumse aangelegenheid. Mirjam juicht de jaarlijkse groei van Bussum Cultureel toe, maar maakt wel een kleine kanttekening. "Dat we ieder jaar een beetje groeien is fijn, en ja, het kan nog veel groter, maar er moet wel een balans zijn."

Het complete programma van Bussum Cultureel is te vinden in de speciale bijlage in deze krant.