Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

Boeren, burgers en buitenlui

Zowel het Bussums Historisch Tijdschrift als Open Monumentendag staat in het teken van de Erfgooiers. Zij hebben in de geschiedenis hun stempel op onze streek gedrukt.

Het zijn de boeren, de roemruchte erfgooiers, geweest waardoor een belangrijk deel van de landschappelijke waarde van het Gooi in tact is gebleven. Zij hebben eerst eeuwenlang hun verworven gebruiksrechten verdedigd tegen ieder die daar inbreuk op wilde maken. Vervolgens hebben ze in de 19de eeuw hun poot stijf gehouden toen de overheid het collectieve gebruik van de grond wilde omzetten in particulier bezit. En ten slotte hebben ze op het goede moment bos en heide overgedragen aan het Goois Natuurreservaat. Dat klinkt alsof er steeds sprake was van eensgezindheid. Maar in werkelijkheid maakten de erfgooiers net zoveel ruzie met elkaar als met hun tegenstanders. Het Bussums Historisch Tijdschrift voert u langs deze veelbewogen geschiedenis.

En dan een fenomeen dat voor velen een goed bewaard geheim lijkt te zijn: De Fransche Kamp. Niet eens zo heel diep verscholen in het bos langs de Franse Kampweg, ligt een camping met honderden staanplaatsen, die voornamelijk door Amsterdammers wordt bevolkt. Veel Bussumers zijn daar nog nooit geweest, sterker nog, velen zijn zich helemaal niet bewust van het bestaan van die camping. Lees erover en wees welkom op 9 en 10 september!

Open Monumenten

Za 9 september 12-16 uur:

Antieke fietsen in het dorp

za 9 september 12-16 uur:

Doorlopende presentatie van de geschiedenis van de erfgooiers in het HKB-centrum, lage rechtervleugel van station Naarden-Bussum.

Zo 10 september 12-16 uur: In de Fransche Kamp, Franse Kampweg 5: Doorlopende presentatie van de geschiedenis van de erfgooiers. Bunkerwandelingen, Zweefmolen, Muziek, Fotowedstrijd. Ook en vooral kinderen!

Zo 10 september 12-15 uur: Open huis Spieghelkerk met nieuw Spieghelhuis. Nwe 's-Gravelandseweg 34.

Zo 10 september 12-16 uur: Oude begraafplaats, ventweg Amersfoortesestraatweg, hoek Brediusweg: Rondleidingen, expositie, demonstraties onderhoud, enz.

Met artikelen over de Erfgooiers; Hoe de boer verdween uit Bussum, met themaplattegronden van Bussum, over de Tuinstad die Amsterdam in 1926 op de heide wilde bouwen; over De Fransche Kamp en haar bewoners; en over een seriemoordenaar 75 jaar geleden. Het Tijdschrift is gratis voor (nieuwe) leden en voor
€ 7,50 te koop bij de HKB, boekhandel Los en Bruna.

Open Monumentendag. Za 9 september 12-16 uur: Doorlopende presentatie van de geschiedenis van de erfgooiers in het HKB-centrum, lage rechtervleugel van station Naarden-Bussum.
Afbeelding