De bewoners van Naardermeer 17 langs de Karnemelksloot willen graag terugkeren.
De bewoners van Naardermeer 17 langs de Karnemelksloot willen graag terugkeren. Foto: Jessica de Jong

Toekomst voor 'huisje met de kogel'

NAARDEN Een van de twee uitgebrande boerderijen aan het Naardermeer wordt opnieuw opgebouwd. Het gaat om nummer 17, het woonhuis van een Naarder familie die maar wat graag terugkeert.

Burgemeester Han ter Heegde maakte vorige week bekend dat de betreffende, historische boerderij opnieuw zal verrijzen. De boerderij werd deze zomer volledig verwoest na een blikseminslag. Ook van de naastgelegen boerderij, met daarin twee woningen, was niets meer over. Het heeft er alle schijn van dat ook deze woning opnieuw gebouwd zal worden. Deze mensen hebben volgens de burgemeester al aangegeven niet terug te zullen keren naar het adres aan het Naardermeer.

De burgemeester kon nog niet al te veel details bekendmaken over nummer 17. Wel vertelde hij dat de betreffende familie heel graag terug wil keren naar hun vertrouwde stekkie. Meneer Bakker heeft hier nog zijn groentetuin en ook lopen er nog wat schapen rond het terrein. De familie mag in afwachting van de sloop en herbouw tijdelijk in een prefabwoning op het terrein wonen.

Volgens correspondent GĂ©rard Buhr is de architect al bezig met de plannen en zal het noodonderkomen in de boomgaard verrijzen. Hij schreef onlangs al in deze krant: "Hoewel Jil en Met Bakker het nog erg moeilijk hebben om de ramp te verwerken, is er nu toch sprake van een straaltje zonneschijn. Gelukkig heb ik Jil ook alweer bezig gezien in zijn met liefde opgezette moestuintje. Een aardig detail bij de totale vernietiging van de oude boerderij is dat de kanonskogel uit Napoleontische tijd, die aan de voorgevel ingemetseld was, uit de puinhopen werd gered. Ongetwijfeld zal dit stukje Naardense historie weer een plaatsje krijgen in de nieuwe muur. En dan kan ik het weer hebben over 'het huisje met de kogel' zoals ik het heel vroeger altijd noemde."