Marc van Wijk voelt zich erg betrokken bij de hockeyclub.
Marc van Wijk voelt zich erg betrokken bij de hockeyclub. Foto's: Bastiaan Miché

Nieuwe voorzitter HC Naarden: 'Ik ben een hockeyer in hart en nieren'

Marc van Wijk is de nieuwe voorzitter van HC Naarden. De taak van Marc is om de club verder te ontwikkelen met behoud van het familiegevoel.

NAARDEN HC Naarden heeft een nieuwe voorzitter: Marc van Wijk. "Ik volg Willem Jan van den Brekel op en de belangrijkste reden dat ik ja heb gezegd is dat ik me zeer betrokken voel bij de club en omdat spelen in teamverband een positieve ontwikkeling voor kinderen is."

"Het bestuur van de club dacht dat ik de aangewezen persoon ben omdat ze iemand zochten met 'hockeybloed'. En dat heb ik zeker. Ik ben op mijn twaalfde in Hoorn begonnen met hockey en in mijn studententijd heb ik gespeeld bij HC Amstelveen. Daar heb ik ruim tien jaar in het eerste elftal gehockeyd en daarna met een groep vrienden in het Veteranenteam. Zes jaar geleden ben ik met mijn vrouw en onze twee dochters in Naarden gaan wonen. Na een jaar merkte ik dat ik nog niet veel mensen had leren kennen. Dan is een hockeyclub heel geschikt om vrienden te maken; ik ben gaan spelen in Veteranen A en ben na twee jaar aanvoerder geworden."

Zakelijke ervaring

"Ook zocht het bestuur iemand met betrokkenheid bij de club, relativeringsvermogen en humor en zakelijke ervaring in het leiden van een organisatie. En die heb ik als mede-eigenaar van Indicia, een bedrijf met honderd medewerkers dat klanten ondersteunt bij innovatie en digitalisering. HC Naarden heeft veel vrijwilligers, zeven bestuursleden en 25 mensen in vaste dienst. Dus mijn expertise in het runnen van een eigen bedrijf komt goed van pas."

Echte familieclub

Voor Van Wijk waren er ook andere argumenten om voorzitter te willen zijn. "Ik heb HC Naarden leren kennen als een echte familieclub met een grote betrokkenheid van vrijwilligers, leden en ouders. Dat maakt deze club ook zo geweldig. Mijn kinderen hockeyen natuurlijk ook en spelen in de D- en E-zestallen. Zelf was ik betrokken bij de club als trainer van de benjamins, coach van een F-team, coach van een E-zestallen team en coach van de M8E1. Ik weet uit ervaring dat sporten een positieve ontwikkeling kan hebben voor kinderen. Hockey is zo veel meer dan een spelletje met een bal en een stick. Met hockey leer je omgaan met winnen en verliezen, samen spelen, doorzetten, incasseren, pijn hebben en presteren onder druk. Dat is een van de redenen dat ik het voorzitterschap heb geaccepteerd en dat wil ik graag overdragen aan anderen. Daarom ga ik ook met mensen van de club in gesprek om een goed beeld te krijgen van wat er speelt, wat goed gaat en wat meer aandacht nodig heeft."

'Hockey is zo veel meer dan een spelletje met een bal en een stick'

De club heeft zo'n 2.000 leden en een lange wachtlijst. HC Naarden behoort daarmee tot de vijftien grootste clubs van Nederland. "Hockey is heel populair, maar we kunnen helaas niet aan de grote vraag voldoen. Het bestuur is al jaren bezig om zo veel mogelijk kinderen te laten hockeyen. Met veel kunstgrepen proberen we ieder jaar weer om meer kinderen toe te laten dan we eigenlijk kunnen huisvesten. We worden helaas beperkt door het gebrek aan velden. Wij hebben vier velden en een trainingsveld en er is dringend behoefte aan nog een veld, maar dat is geen gemakkelijke opgave."

Goois Jeugd Kampioenschap

"Een mooie kick-off van het hockeyseizoen is het jaarlijkse Goois Jeugd Kampioenschap (GJK) in samenwerking met zes andere hockeyclubs in 't Gooi. Afgelopen zaterdag speelden bijna 300 teams tegen elkaar en het was een zeer geslaagde dag. Aan de ene kant is dit toernooi natuurlijk een burenstrijd omdat elke club graag wil winnen, maar we geven op deze manier ook het goede voorbeeld door dit gezamenlijk te organiseren.
Tijdens het toernooi zijn er twee prijzen te winnen: De We Are Fair Play-prijs is voor de club die zowel op als rond het veld het sportiefst is. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door de Hansie Forever Foundation, een stichting die is opgericht ter nagedachtenis aan Hans Meijer. Hans kwam op 21-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeluk en was een fervent hockeyspeler op onze club. Deze prijs ging dit keer naar Spandersbosch. De tweede prijs is voor de club met de meeste wedstrijdpunten en Hilversum ging dit jaar met de GJK-beker naar huis."

Hockeyclub Hilversum heeft het Goois Jeugd Kampioenschap gewonnen.