In augustus was er een gijzeling op het Media Park.
In augustus was er een gijzeling op het Media Park. Foto: Bastiaan Miché

'Subsidie impuls aan de sluitende aanpak'

Geen reden voor paniek, maar de problematiek met verwarde personen neemt toe. Het Rijk geeft nu extra geld.

REGIO De Gooise gemeenten krijgen gezamenlijk 234.000 euro voor twee jaar van het Rijk om incidenten met verwarde personen al in een vroeg stadium te kunnen voorkomen. Dat schrijft de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want namens zijn collega-wethouders binnen het Sociaal Domein.

"Met deze subsidie wordt een impuls gegeven aan de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag", meldt hij de gemeenteraad.
De nieuwe aanpak van de Regio moet een stevige basis bieden om een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag uit te werken. Van der Want verwijst daarbij naar enkele recente incidenten, waaronder een verwarde man die in Loosdrecht werd neergeschoten en ook de gijzeling van een vrouw op het Media Park in augustus. Daaruit blijkt volgens de wethouder dat extra aandacht voor de problematiek rondom personen met verward gedrag zeer noodzakelijk is.
Ook burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren ziet dat de problematiek in deze gemeente toeneemt. "Het gaat om een breed scala aan problemen, bijvoorbeeld met mensen die dement zijn, verslavingsproblemen hebben of psychisch in de war zijn. Deze mensen zijn meer zichtbaar in de maatschappij en de omgeving is niet altijd even tolerant. Er is overigens geen reden tot paniek bij ons."
Al voor de zomer maakten acht gemeenten in de Gooi en Vechtstreek met verschillende partners in de regio afspraken om mensen met verward gedrag te beschermen en op te vangen en daarmee het aantal incidenten rondom deze mensen terug te dringen. Het gaat daarbij om mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor zij zichzelf en/of anderen in gevaar kunnen brengen. In de Gooi en Vechtstreek ging het in 2016 om 861 meldingen en dit aantal stijgt jaarlijks.
Met de samenwerking én de subsidie willen de Gooise gemeenten onder andere de verschillende (hulpverlenings)ketens op elkaar afstemmen, professionals bijscholen inzake psychiatrische hulpverlening en de cliënt en zijn naasten beter betrekken bij zijn hulpverlening. Verder staat 24/7 toezicht op de agenda, net als de uitbreiding van beschermd wonen en de sociaal-medische zorg voor dak- en thuislozen.

De toegekende subsidie was aangevraagd in het kader van het actieprogramma 'Lokale initiatieven mensen met verward gedrag'. Hiervoor ondertekende Van der Want al eerder namens de acht regiogemeenten een samenwerkingsovereenkomst. Ook vertegenwoordigers van cliënten, familie- en naastenvertegenwoordigers staan achter de deal.