Historische schepen komen naar Naarden.
Historische schepen komen naar Naarden. Foto: Erik-Jan Geniets

Onthulling nieuw kanon, braderie, optredens en historische schepen

Hoogtepunten dit jaar van Open Monumentendag Naarden zijn de braderie, de historische schepen en de onthulling van het kanon om 12.00 uur op het Ruysdaelplein.

NAARDEN De Stichting Open Monumentendag Naarden heeft een prachtig programma samengesteld voor Open Monumentendag 2017, dat wordt gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 september. Enkele hoogtepunten zijn de braderie en historische schepen in de Nieuwe Haven. De burgemeester van Gooise Meren onthult zondag om 12.00 uur het nieuwe kanon op het Ruysdaelplein.

Bestuurslid Peter Senf van de Stichting Open Monumentendag Naarden vindt dat jong en oud aan zijn trekken komt. Het thema is 'Boeren, burgers en buitenlui'. Het programma start op zaterdag met de gondelvaart om 21.00 uur. Vertrek vanaf de industriehaven. Iedereen met een versierde boot mag meevaren. Aankomst rond 21.30 uur bij de Nieuwe Haven.
Alle andere activiteiten in de Vesting vinden plaats op zondag 10 september. Senf: "Een hoogtepunt is beslist de onthulling van het nieuwe kanon op zondag 10 september om 12.00 uur door burgemeester Han ter Heegde en wethouder Miriam van Meerten op het Ruysdaelplein. VVV-coördinator Niels Udo heeft zich sterk gemaakt voor dit oude kanon op deze mooie plek. Een aanwinst voor Naarden. Er is daar ook een optreden van het Koperensemble Naarden." Een aanrader is volgens Peter voorts de gezellige braderie op de Marktstraat en Cattenhagestraat. Behalve veel kramen zijn hier diverse optredens en zullen er dieren te zien zijn van Kinderboerderij De Pluimgraaf. Ook viert de Stichting ASAP (Association for Small African Projects) het 20-jarige bestaan met leuke Afrikaanse activiteiten zoals schminken, veertjes laten vlechten, kalebas beschilderen en een workshop djembé.

Oude schepen

"Bijzonder wordt de binnenkomst van historische schepen op woensdag 6 september om 15.00 uur en zaterdag 9 september rond 13.00 uur in de Nieuwe Haven. Ze vertrekken vanuit Muiden. Gedurende deze vaarten zullen 1 sluis en 7 bruggen bediend worden. De tocht duurt zo'n drie uur. De bedoeling is dat er permanent historische schepen komen te liggen in de Nieuwe Haven van Naarden. Dat juich ik van harte toe. Hier zijn zondag vanaf 12.00 uur ook optredens van shantykoor Het Ruime Sop. Ook kan het publiek op de Kooltjesbuurt nautische ambachten bekijken. Admiraal Frits van Dulm zal de historische schepen inspecteren rond 14.00 uur." Belangstellenden kunnen meevaren op de oude schepen op 6 en 9 september. Tijdig aanmelden bij Peter Senf, tel. 06-13087311 of via jupena@ziggo.nl.

Antieke auto's

De moeite van het bekijken waard op zondag zijn zeker ook de antieke auto's van Hugo van den Berg, tentoongesteld op Oude Haven 16. Gratis toegang. Van den Berg knapt oude voertuigen op. In het Comenius Museum en Weegschaal Museum boeiende exposities. Het Streekarchief en het Stadhuis uit 1601 kunnen eveneens bezichtigd worden. In de Grote Kerk treden tussen 12.30 en 16.30 uur op het Kamerkoor Dvorak, Jeugdorkest o.l.v. P. Veenhuizen en het Bussumse koor Promusica. De kerktoren mag beklommen worden, met mooi uitzicht over het hele Gooi en Flevoland.

Peter Senf laat weten dat er op 9-10 september een kampement is bij het Vesting Museum. Verder is er een kinderbootcamp en zal niemand minder dan Napoleon op bezoek komen. Er zijn demonstraties tingieten in Kazemat IJ. Demonstraties bij de Kraanbrug bij Fort Ronduit om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. De vestingvaart is niet gratis. Vertrek naar de Kraanbrug vanaf de Nieuwe Haven.

Zaterdag de Gondelvaart, zondag overal activiteiten

DeMess open

In het nieuwe cultureel centrum DeMess op het Promersplein tussen 12.00 en 17.00 uur een optreden van cabaretgroep Van Amsterdams Allooi, getiteld 'In gelul kun je niet wonen'. Senf: "Ook kunnen belangstellenden de Oude Begraafplaats Naarden, uit 1830, op de ventweg Amersfoortsestraatweg/hoek Brediusweg bezoeken. Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er rondleidingen, een unieke expositie en demonstraties over het onderhoud van graven. Naast deze begraafplaats zijn hier ook een joodse en een katholieke begraafplaats."

Peter Senf is enthousiast over het programma van dit weekend.