Veronica den Breejen en Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum.
Veronica den Breejen en Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum. Foto: Antoon F. Bruggeling

Geschiedenis Erfgooiers en Fransche Kamp centraal op Monumentendag

'Boeren, burgers en buitenlui' is dit jaar het thema van Open
Monumentendag. De Historische Kring Bussum heeft dit weekend een heel programma samengesteld.

BUSSUM "Iedereen is op 9 september tussen 12.00 en 16.00 uur welkom in het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum, gevestigd in station Naarden-Bussum. Hier vindt doorlopend een videopresentatie plaats over de geschiedenis van de erfgooiers. Zij hebben 1000 jaar lang een grot rol gespeeld in de historie van het Gooi", aldus HKB-leden Klaas Oosterom en Veronica den Breejen.

Volgens Veronica den Breejen is er een speciale video voor kinderen over dit onderwerp gemaakt. Ook op banners is van alles te lezen en te zien over de erfgooiers. In het dorp fietsen zaterdag leden van fietsclub De Oude Fiets op nostalgische fietsen. Er worden dan flyers uitgedeeld voor het zondagprogramma.
De Fransche Kamp en haar bewoners staan op 10 september van 12.00-16.00 uur in het middelpunt. De camping is gevestigd in het bos aan de Franse Kampweg 5. Het ontvangstcentrum in dit fraaie natuurgebied is het begin- en eindpunt van activiteiten. "Belangstellenden kunnen hier de betonnen bunkers uit 1918 bewonderen. Ze zijn nooit gebruikt en vol zand gestort. Eén bunker is
enkele jaren terug uitgegraven en die kan met een gids van de Historische Kring worden bezocht", laat Oosterom weten. Andere activiteiten op De Fransche Kamp die zondagmiddag zijn: Video- presentaties over de geschiedenis van de erfgooiers en muziek en zang door Freddie Kuiper. Veronica den Breejen: "Ook zijn er een zweefmolen, speeltuin en pierenbadje voor kinderen. Zij kunnen meedoen aan een fotowedstrijd met de eigen smartphone waarmee leuke prijzen zijn te winnen. Volwassenen kunnen de expositie van foto's van De Fransche Kamp en de erfgooiers bekijken." Nostalgische fietsen zijn te zien in het centrum van Bussum.
De Fransche Kamp heeft een rijke historie. Oosterom: "Er is lang gedacht dat hier in 1672 een kampement was van Franse soldaten gedurende de inname van Naarden. De weg van 's-Graveland naar Laren werd pas in 1896 Franse Kampweg genoemd. Met de nieuwste technieken zijn metingen uitgevoerd. De conclusie luidt dat hier tijdens het Koninkrijk Holland een legerkamp was. In 1809 bivakkeerden hier 4000 soldaten enkele maanden. De omtrekken van het 'Garde de camp' zijn nog goed te zien."
Verder doet ook de Spieghelkerk aan de Nieuwe 's Gravelandseweg mee aan Open Monumentendag. Zaterdag is hier de opening van het nieuwe gebouw Het Spiegelhuis tussen 17.30 en 18.30 uur. Dit gebouw is ook zondag na de dienst van 12.00 uur tot 15.00 uur te bezoeken.

De geschiedenis van de Erfgooiers wordt zichtbaar.