Paul Haighton heeft van Spant! een onafhankelijk, financieel gezond bedrijf gemaakt.
Paul Haighton heeft van Spant! een onafhankelijk, financieel gezond bedrijf gemaakt.

'Wij geloven in belang lokale theaters'

BUSSUM Eigenaar en directeur Paul Haighton is nu tien jaar verbonden aan Spant! Een decennium waarin veel gebeurd is. Zo werd Spant! onder zijn leiding een van de eerste volledig zelfstandige theaters in Nederland. Hij bewees, samen met zijn compagnon Bert Dijkstra, dat cultuur en commercie goed hand in hand gaan, zo vermeldt hij in zijn blog op de site van Spant!.

Haighton vertelt dat de tien jaar voorbijgevlogen zijn. Hij kwam uit de hotelbranche en heeft zijn gevoel voor gastvrijheid meegenomen naar het theater. Hij begon er als algemeen directeur met de opdracht om zowel het theater als de zakelijke tak succesvoller te maken. "We hebben onder meer flink geïnvesteerd in de faciliteiten voor de artiesten en gezorgd voor een goede programmering. En we hebben ook hard gewerkt om het theaterbezoek voor het publiek nog aangenamer te maken."
Ook de congres- en evenemententak loopt veel beter dan tien jaar geleden. "Toen hing dat er nog een beetje bij. Daar hebben we een grote professionaliseringsslag gemaakt. Nu is het juist het fundament onder ons bedrijf. We zijn daar met z'n allen echt vol voor gegaan. Iedereen gaf 100 procent. En dat harde werken werd beloond. Jaar na jaar ging het beter. En dat was geheel tegen de tijdgeest in. Want vergeet niet, het waren crisisjaren."
Haighton heeft sinds 2011 samen met compagnon Bert Dijkstra de exploitatie overgenomen van de gemeente Bussum. "Het was een enorme uitdaging, vooral omdat in Nederland nog geen enkel theater op deze manier zelfstandig draaide." Haighton kijkt hier nog steeds heel tevreden op terug. "Spant! is een onafhankelijk, financieel gezond bedrijf geworden met een uitgebreid cultureel aanbod. We krijgen nog wel subsidie, maar veel minder dan voor de verzelfstandiging. Iedereen is er beter van geworden."
"Bert en ik hebben de ambitie om de komende jaren uit te breiden. We hebben hiervoor de organisatie Coulissen bv opgericht. We voeren nu gesprekken met theaters en gemeenten om hiermee ook andere theaters te gaan exploiteren. Als culturele ondernemers geloven wij in de toekomst en het belang van de lokale en regionale theaters in Nederland."