Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

Open monumenten op 9 en 10 september

De Historische Kring organiseert ook dit jaar weer de Open Monumenten Dag in Bussum. Gratis toegang en gratis deelname, zoals altijd!

Op zaterdag 9 september bij de Kring, in de lage rechtervleugel van NS-station Naarden-Bussum, wordt de hele middag tussen 12.00 en 16.00 uur de 'Geschiedenis van de Erfgooiers' zichtbaar en hoorbaar gemaakt door banners en door audiovisuele presentaties. Ook voor kinderen wordt het aanschouwelijk voorgeschoteld. Vrijwilligers heten je welkom in dit erfgoedcentrum van Bussum. In Bussum Centrum rijden fietsers op antieke fietsen en worden flyers uitgedeeld voor het zondagprogramma.

Op zondag 10 september staat de Fransche Kamp en bewoners in het middelpunt. Iedereen, ook kinderen, zijn van 12.00 tot 16.00 uur welkom in het bos op de minst bekende plek van Bussum. In dit prachtige natuurgebied is het ontvangstcentrum van de Seizoenscamping het begin- en eindpunt van diverse activiteiten: de geschiedenis van de erfgooiers wordt zichtbaar en hoorbaar gemaakt, een expositie, wandelingen naar de bunkers uit 1918, een zweefmolen, een pierenbadje. Jongeren worden uitgedaagd bijzondere foto's te maken met hun eigen smartphone. Je kunt ook óp de foto gezet worden. Muziek en zang door Fredie Kuiper. De activiteiten zijn voor jong en oud!

Klaas Oosterom

Waar komt die naam De Fransche Kamp vandaan? Het is de plek waar in de tijd van Napoleon een legerkamp was. In 1809 bivakkeerden hier 4000 manschappen gedurende enige maanden. In 1932 stichtte het Goois Natuurreservaat hier een kampeerterrein en noemde het De Fransche Kamp. Van april tot oktober verblijven er vele honderden mensen.

Monumentendag is op zondag 10 september ook

- in de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, zondagmiddag van 12.00 tot 15.00 uur open huis; het nieuwe Spieghelhuis achter

de kerk is ook open.

- op de Oude Begraafplaats, ventweg Amersfoortsestraatweg/hoek Brediusweg van 12.00 tot 16.00 uur: rondleidingen, expositie, demonstraties onderhoud, enz.

In het natuurgebied De Fransche Kamp.
Afbeelding
Erfgooier (1900).