Een plek waar nabestaanden afscheid hebben genomen van een dierbare en waar zij graag terugkomen.
Een plek waar nabestaanden afscheid hebben genomen van een dierbare en waar zij graag terugkomen.

Kunstenaar Dirry de Bruin ontwierp monument op Nieuw Valkeveen

Wie op begraafplaats Nieuw Valkeveen het kinderhofje bezoekt, kan niet om herdenkingsmonument De Nachtegaal, een metalen constructie met gekleurde glazen paneeltjes, heen.

NAARDEN Het monument is bedacht en ontworpen door vormgever en kunstenaar Dirry de Bruin. "Ik voelde me al lange tijd zeer betrokken bij het uitvaartwezen en vond dat er iets eigentijds moest gebeuren."

"Want ik ben me al langer zeer bewust van het feit dat nabestaanden graag terugwillen naar de plek waar zij afscheid hebben genomen van een dierbare. Dat is in tachtig procent van de gevallen zo. Maar soms is er geen plek, bijvoorbeeld als iemand gecremeerd is en als de as daarna is uitgestrooid op zee, of vanuit een vliegtuig. Dat zijn mooie, maar ook hele vluchtige momenten. En ik denk aan ouders van te vroeg geboren kindjes die nergens terechtkunnen. Ik wil ze graag een mogelijkheid geven om te kunnen herdenken. Voor dat soort situaties is dit monument geëigend. Daarom heb ik mijn idee uitgewerkt tot dit monument. Het is een mooie plek waar mensen naartoe kunnen komen om te herdenken. Ze kunnen een paneeltje kopen en er een tekst op laten zetten. Het paneeltje wordt op het monument gemonteerd." De Nachtegaal staat op een deel van de begraafplaats dat onlangs is heringericht, naast het kinderhofje.
"Ik zie het zo voor me dat mensen er komen om te herdenken en dat kinderen die meekomen daar spelen bij het water en op de keien klimmen. Het mocht een kleurrijk monument zijn en dat is het ook geworden." De Bruin vertelt over de symboliek die erin zit. "De glazen paneeltjes worden gemonteerd op staanders, dat zijn bladranken. Boven aan het monument zit een nachtegaal, zijn zang is als het ware de roep naar het hiernamaals." Als het monument volledig gevuld is met de glazen plaatjes, is het beeld zichtbaar van kringen in het water, alsof er een steen in gevallen is. "Op andere begraafplaatsen waar een soortgelijk monument staat, kun je als de zon schijnt door het glas heen kijken. Dat is hier niet mogelijk, omdat er een dichte haag achter staat. Maar het waterelement en de keien rondom hebben me geïnspireerd. Daarom kreeg ik het idee van de steen in het water als metafoor van de herinnering. Er is nu nog niets van te zien omdat er nog niet genoeg paneeltjes op zijn geplaatst", aldus De Bruin. "Maar het is de bedoeling dat het beeld met de jaren groeit."

Ze vertelt dat ze eerst ter plekke ging kijken waar het monument moest komen. "Wat heeft de plek nodig? Eigenlijk is mijn werk het creëren van plekken. Ik probeer het zo te maken dat mensen zich er op hun gemak voelen. Ik heb de behoefte om de monumenten zo te maken dat ze als het ware de ruimte op een positieve wijze gaan regisseren. Zo werk ik graag, ik blijf dicht bij mezelf." De Bruin vertelt dat ze al 25 jaar in het vak zit. "Het uitvaartwezen komt met regelmaat terug in mijn werk. Ik probeer elke keer weer een beter antwoord te geven op vragen die ik over dit onderwerp krijg. Ik zet mijn werk op mijn website, zodat ik mensen die mij een vraag stellen kan laten zien wat ik maak en hoe ik het bedoel. Ik vind het belangrijk om de kwaliteit van het monument hoog te houden. Dat betekent dat ik mij ook verantwoordelijk voel voor de kwaliteit van de glazen paneeltjes. Ik zorg ervoor dat de tekst er op de juiste manier op gezet wordt, zodat alles een mooie eenheid vormt."
Om een indruk te geven hoe het eruit gaat zien, zijn er al een paar paneeltjes geplaatst. Met een gedicht dat door de gemeente is aangereikt. "Ik vind het erg mooi. Op elk paneeltje staat een woord en van boven naar beneden is te lezen: 'Je bent niet meer waar je was, maar overal waar wij zijn'.