Eerst snoeien en dan alles bij elkaar harken.
Eerst snoeien en dan alles bij elkaar harken. Foto: Bob Awick

Vrijwilligers snoeien 12 km aan taxushaag op begraafplaatsen

GOOISE MEREN Een kleine groep vrijwilligers heeft zich zaterdagochtend gemeld op begraafplaats Nieuw Valkeveen in Naarden en op de Algemene Begraafplaats in Bussum om te helpen met het opruimen van taxussnoeisel.

De gemeente Gooise Meren deed voor de tweede keer mee met een taxusinzamelingsactie in samenwerking met Taxus voor Hoop. De scheuten van de taxusplant bevatten een stof die gebruikt wordt bij de bestrijding van kanker.
Wethouder Gerben Struik was op de begraafplaats in Bussum aanwezig om te helpen. Hij hield zich niet alleen bezig met het bijeenharken van het snoeisel, maar nam zelf ook daadwerkelijk de snoeischaar ter hand om te gaan snoeien. Begraafplaatsbeheerder Anton Steller vertelde op beide locaties iets over het ontstaan en de geschiedenis van de begraafplaatsen.
Op de begraafplaatsen in Gooise Meren staat bij elkaar wel 12 kilometer taxushaag die jaarlijks gesnoeid moet worden. Naast het feit dat iedere krat vol taxusknipsel medicijnen oplevert, doneert de gemeente de opbrengst per krat direct aan het goede doel. De gemeente deed eerder deze maand een oproep aan inwoners van de gemeente om te komen snoeien en harken. Helaas waren er maar weinig mensen die zich meldden om mee te helpen. "Ik hoop echt dat zich volgend jaar meer mensen aanmelden, want we willen graag zo veel mogelijk doneren aan het goede doel. En dan maken vele handen natuurlijk licht werk", aldus Steller.