De buurtsportcoaches Tessa, Jeroen, Caroline en Carola.
De buurtsportcoaches Tessa, Jeroen, Caroline en Carola. Foto: Bastiaan Miché

'Het is belangrijk dat je op elke leeftijd blijft bewegen'

De buurtsportcoaches van Naarden en Muiden vinden het belangrijk dat ook oudere inwoners 'van de bank afkomen' en in beweging blijven.

NAARDEN Carola Turan, Tessa van der Mark, Caroline Kempkes en Jeroen van der Mark zijn de buurtsportcoaches van Naarden en Muiden. Jeroen is de coördinator en vertelt dat het belangrijk is om te blijven bewegen. "Vooral voor de oudere inwoners is het goed om van de bank af te komen. Bewegen is gezond en niet alleen omdat je er fit van wordt, maar je krijgt er ook energie van en een goed gevoel."

"We weten uit ervaring dat oudere mensen soms moeite hebben om zelf het initiatief te nemen om te bewegen of om het vol te houden en wij kunnen ze dan helpen. Of je nu 55 of 85 jaar bent, dat maakt voor ons niet uit", gaat Jeroen verder. "Van de gemeente, wijkcoaches en Versa Welzijn, maar ook van fysiotherapeuten en de GGD krijgen we adressen en kunnen we gericht gaan flyeren of met mensen in gesprek gaan om uit te leggen wat bewegen voor ze kan doen en waar het goed voor is. Ook hopen we dat we deze groep digitaal kunnen bereiken via Facebook, mails en websites en we zijn druk bezig om dat voor elkaar te krijgen."

Sociaal plaatje

"Als we in gesprek zijn gegaan, kunnen we kijken wat ze nodig hebben en eventueel een nieuw project opstarten", aldus Carola. "Niet alleen het bewegen is belangrijk, maar ook het sociale plaatje. Voor, tijdens of na het bewegen met z'n allen een kopje koffie drinken en met elkaar in gesprek gaan. Daar gaat het ook om en is heel belangrijk." Jeroen: "Sporten of bewegen helpt je om fit te blijven, zowel lichamelijk als mentaal en ook op oudere leeftijd. Ouderen bieden we een beweegvorm aan zoals wandelen, fietsen, gymnastiek, valpreventie of stoelfit. Dat is gymnastiek op de stoel voor mensen met een rollator of een wandelstok. Vaak zijn deze vormen van bewegen laagdrempelig, financieel aantrekkelijk en kunnen in een groepje gedaan worden."
"Ik heb een groep die op de woensdag- en donderdagochtend beweegt. Ze doen gymnastiek met buikoefeningen en stoelfit en op de donderdag is er elke week een andere activiteit bij NCV. We beginnen dan met een kopje koffie en dan gaan we bijvoorbeeld sportief wandelen of aan atletiek doen. Er is een programma voor twee maanden. Nu sporten ze niet omdat het vakantie is, maar het groepje gaat wel elke week met elkaar koffie drinken. Ik vind het geweldig dat ze dat doen", vertelt Carola. "Ook zijn er inwoners die alleen zijn en zich eenzaam voelen en dan kan bewegen in een groep heel positief werken. Ze zien elkaar ook buiten het bewegen om en dat is ook waar we het voor doen."

Vitaal ouder worden

Caroline: "Het is ook bewezen dat als je een of twee keer per week beweegt je vitaal ouder wordt. Het helpt je aan een goede conditie en je voelt je lichamelijk en mentaal fitter. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziektes, botontkalking, hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes. Bewegen heeft het als voordeel dat je langer de activiteiten kunt blijven doen die je graag doet. Maar wat ook belangrijk is dat je er plezier aan beleeft, zodat je zeker een keer in de week, maar het liefst tweemaal in de week gaat sporten. Om de mensen van de bank af te krijgen, hebben we soms wel vrijwilligers nodig omdat niet iedereen zelfstandig naar een buurthuis kan komen. We zoeken dus mensen die ze kunnen brengen en halen. Vaak durven ze dat zelf niet te vragen aan buurtbewoners. Voor inwoners tussen de zes en tachtig jaar die niet precies weten wat ze willen gaan doen, is er van 9 tot en met 17 september de Nationale Sportweek. Diverse sportclubs en verenigingen zetten hun deuren open en kun je gratis en vrijblijvend kennismaken met de verschillende sportactiviteiten die Naarden te bieden heeft. Voor informatie en aanmelden kun je kijken op www.buurtsportcoachgm.nl. Heb je geen internet dan kun je bellen naar 06-39634684."

'Bewegen helpt je om fit te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk'