De renovatie van de tennisbanen staat ook nog op het wensenlijstje.
De renovatie van de tennisbanen staat ook nog op het wensenlijstje. Foto: Bob Awick

'Om lid te worden moest je drie tennisballen kunnen inbrengen'

LTC De Meent werd in de oorlogsjaren opgericht door een groepje vrienden. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een echte familieclub.

BUSSUM Het is niet vaak voorgekomen in hun 75-jarig bestaan, maar LTC De Meent heeft sinds dit jaar een wachtlijst voor de jeugd. Niet dat je zoals bij lokale hockeyclubs jaren moet wachten op een plekje, maar je kunt niet meer direct de baan op. Daar staat tegenover dat wanneer je lid bent je ook verzekerd bent van deelname aan de trainingen.

"Het is de bedoeling dat de jeugd direct meegaat in het aanbod", vertelt de nieuwe voorzitter van de club, Anouk Grosveld. En dat past helemaal in hun streven om een echte familieclub te zijn. Ook de recente aanpassingen aan het tennispark, waaronder een groter en gezelliger terras, moeten daar hun steentje aan bijdragen. "Ouders blijven nu op de club wachten als hun kinderen les krijgen en dat zorgt voor meer gezelligheid", aldus Grosveld. "Het is goed toeven hier, en inmiddels enorm goed toeven", blikt ze tevreden rond.

Feestje bouwen

Een feestje bouwen kunnen ze ook wel bij De Meent. Inmiddels is de grote feestavond achter de rug en ook het jaarlijkse Open Meent toernooi. "Het was heel gezellig, met flink wat leden en een goede sfeer." Er volgen nog mixclubkampioenschappen en de clubkampioenschappen voor de jeugd. In september is er nog een barbecue en krijgt de club van het bestuur een nieuwe klok aangeboden. "Die is echt aan vervanging toe", lacht Grosveld.

LTC De Meent werd in 1942 opgericht door een handjevol vrienden die zo'n beetje onder de radar clandestien een club begonnen. Van het parket kregen ze namelijk geen toestemming. "Sport verbindt, zeker in moeilijke tijden", verklaart Grosveld de oprichting van de vereniging in oorlogsjaren. Ze dook het archief in om iets meer te weten te komen over het wel en wee van de club en kwam toen ook flink wat foto's tegen. "Daar gaan we zeker nog iets mee doen op het tennispark." Terug naar de beginjaren. Volgens de voorzitter kon je je aanmelden als lid, maar dan moest je wel drie fatsoenlijke tennisballen kunnen inbrengen. "Zeker geen makkelijke opgave in die tijd. Je moest dus óf tot de elite behoren óf creatief zijn."

Tennissen met nieuwe leden

De club heeft inmiddels wel een wachtlijst voor de jeugd

Grosveld hanteert sinds februari van dit jaar de voorzittershamer en maakt zich sinds haar aantreden al hard voor het betrekken van nieuwe leden bij de vereniging. Volgens haar moet je daar creatief in zijn. "Als je nieuw bent, dan is het belangrijk dat je aansluiting vindt bij een groepje waarmee je kunt spelen." Nieuwe leden worden actief gekoppeld aan competitieteams of worden geactiveerd deel te nemen aan de interne competitie en aangemoedigd om mee te spelen op de toss-avonden. Ook kunnen ze meedoen met de open trainingsavonden. Het is het antwoord op het teruglopend aantal seniorenleden: een trend die landelijk speelt.

'Vier jaar is een mooie tijd'

Net als elke andere club draait De Meent voor een groot deel op vrijwilligers en voor Grosveld, die zelf uit een tennisfamilie komt, is het heel logisch dat ze wat voor de sport doet. "Niemand staat uit zichzelf op, zeker niet voor een bestuursfunctie, maar ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan iets waar ik zelf ook plezier aan heb."

Zelf werd ze ook gevraagd voor de rol van voorzitter en hoewel ze het met liefde doet, koppelt ze er voor zichzelf wel een tijdslimiet aan. "Vier jaar is een mooie tijd om er met een frisse blik tegenaan te kunnen kijken." Maar ze heeft zichzelf wel een doel opgelegd voordat ze het stokje overgeeft. "Dan moet de samenwerking tussen allerlei commissies, bestuur en leden nog beter verlopen. Ik hoop ook dat de ICT dan is aangepast." Ook het clubhuis kan wat haar betreft wel een oppepper gebruiken. Maar of dat allemaal in die vier jaar gerealiseerd kan worden... "Daar zit wel een financieel plaatje aan vast", realiseert Grosveld zich.