Niels Udo is trots op zijn Vestingstad Naarden en is hier ook flink actief.
Niels Udo is trots op zijn Vestingstad Naarden en is hier ook flink actief. Foto: Antoon F. Bruggeling

Niels Udo: 'Ik zie graag dat het stadhuis een museum wordt'

Wat brengt de toekomst voor het stadhuis van Naarden? Niels Udo wil niets liever dan het prachtige pand openstellen voor bezoekers.

NAARDEN De gemeente zal het stadhuis uit 1601 in Naarden-Vesting niet verkopen, maar wat gaat ermee gebeuren? VVV-coördinator Niels Udo ziet het liefst dat het stadhuis een museum wordt en de hele week open is voor toeristen.

'Gek' is Niels op Naarden-Vesting, waar hij vanaf 1974 woont. "Ik ben blij dat de gemeente het stadhuis wil behouden, maar dan moet zij wel zorgen dat er een beheerder komt en dat het pand goed wordt onderhouden. Nu ontdekte ik dat er een ruitje is gesneuveld. Ook is het hier en daar wat stoffig en hangen er gordijnen scheef. Als je niks doet aan het gebouw zal het op den duur verpauperen. Zover mag het niet komen", vindt Udo stellig. Vast staat wel dat er ook in de toekomst getrouwd kan worden in het stadhuis aan de Marktstraat. Op zaterdag en zondag zorgen vrijwilligers ervoor dat het stadhuis van 10.00 tot 17.00 uur open is voor het publiek. De gemeenteraad vergadert hier nog, maar vertrekt in oktober, als de grote verbouwing klaar is, naar het gemeentehuis in Bussum.
"De gemeente moet snel bekijken wat er met het stadhuis gaat gebeuren. Wie gaat het beheren en onderhouden? Dat moet een huismeester zijn met hart voor dit prachtige gebouw." Niels heeft het al op een rijtje: "Het stadhuis moet de hele week toegankelijk zijn voor toeristen. Er moeten exposities gehouden kunnen worden. De gemeente beschikt zelf ook over mooie kunst. Laat die zien aan het publiek. Dat vertelt veel over de rijke historie van Naarden."

Zeer populair

Er komen volgens Niels meer dan 300 mensen per weekend het stadhuis bekijken. "De 17 meter lange Burgerzaal, de raadszaal en burgemeesterskamer zijn het bekijken waard, maar wat gaat hiermee gebeuren? Er komen jaarlijks veel toeristen naar Naarden-Vesting. De Grote Kerk, de wallen, de sfeervolle straten en oude panden en ook het stadhuis zijn zeer populair bij de bezoekers." Trots is hij op de vele vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken.

Hij vindt het een goede zaak dat het VVV kantoor in de Utrechtse Poort fraai is verbouwd en dankzij vrijwilligers nu de hele week geopend is. Er kunnen hier nu ook fietsen worden gehuurd. Wel vindt hij dat Naarden nog beter op de kaart gezet kan worden.
In de jaren voor en net na de oorlog zag Naarden-Vesting er verpauperd uit. Er waren zelfs plannen om de vestingwerken helemaal te slopen en hier villa's op te zetten. "Gelukkig is het zover niet gekomen en is de stad mooi gerestaureerd. We moeten zuinig op de Vesting zijn, want het is een prachtige en unieke stad en een van de best bewaarde Vestingsteden van Europa."

'Als je niks doet aan het gebouw zal het op den duur verpauperen'
Het stadhuis zou veel bezoekers kunnen trekken.