Het Muiderslot is verreweg de grootste toeristische trekpleister van Gooise Meren.
Het Muiderslot is verreweg de grootste toeristische trekpleister van Gooise Meren. Foto: Vranz van Maaren

Meer toeristen hoeft van bewoners Gooise Meren niet zo

De gemeente Gooise Meren heeft een enorm potentieel als het gaat om het aantrekken van toeristen. Maar is dat wel zo belangrijk?

GOOISE MEREN Amsterdam Castle of de Gardens of Amsterdam: er zijn genoeg plannen om de gemeente Gooise Meren meer op de kaart te zetten voor toeristen, maar van de bewoners van Gooise Meren hoeft het allemaal niet zo.

Dat valt althans te concluderen uit een onderzoek onder de deelnemers van het burgerpanel. Slechts de helft van de bewoners van de gemeente meent dat er meer toeristen naar Gooise Meren moeten komen. En net wat meer dan de helft van de bewoners noemt Gooise Meren überhaupt niet interessant voor buitenlandse toeristen. De komst van meer toeristen naar Gooise Meren is dan weer geen probleem als het meer banen oplevert voor de lokale bevolking, zo stelt een groot deel van de bewoners.

Geen extra evenementen

Gooise Meren met evenementen verder op de kaart zetten hoeft ook niet echt van de bewoners. Van de helft van de respondenten hoeven er niet meer evenementen georganiseerd te worden. Een groot deel van de bewoners stelt bovendien dat evenementen vooral gericht moeten zijn op de eigen inwoners en niet om de naamsbekendheid van Gooise Meren naar buiten toe verder te vergroten.

Toerisme was een speerpunt

Dat de bewoners van Gooise Meren niet echt warmlopen voor de komst van meer toeristen en evenementen is een domper voor het gemeentebestuur. Dat werkt er namelijk momenteel hard aan om de gemeente voor (buitenlandse) toeristen meer op de kaart te zetten. Sterker nog: het was zelfs een van de speerpunten. Het investeren in toerisme zou meer geld kunnen opleveren.

Resultaten dragen bij aan verbeterde economische visie

De inwoners van Gooise Meren zien echter veel liever dat de gemeente meer investeert in de lokale economie en lokale voorzieningen. Er zou onder meer gewerkt moeten worden aan beter openbaar vervoer, zo stellen de meeste.

De enquête van het burgerpanel werd een tijdje geleden gehouden. Het gemeentebestuur nam de resultaten mee toen een economische visie voor Gooise Meren werd gemaakt. Dat stuk werd afgelopen jaar door de gemeenteraad teruggestuurd naar de tekentafel. Een veelgehoord argument was dat het het stuk juist ontbrak aan echte visie. Er wordt nu verder aan geschaafd.

Opvallend mag verder genoemd worden dat inwoners van Gooise Meren over het algemeen best tevreden zijn over hun leven in de gemeente. Verreweg de meeste mensen wonen met plezier in de gemeente vanwege de mooie omgeving. Daarnaast zegt 80 procent dat er voldoende winkels zijn.

Een groot onderscheid is er wel tussen bewoners van Naarden en Bussum aan de ene kant en Muiders en Muiderbergers aan de andere kant. Naarders en Bussumers blijken over het algemeen een stuk meer tevreden aan Muiders en Muiderbergers.