'We hebben nog steeds veel plezier, toch zijn we voor elk optreden nerveus.'
'We hebben nog steeds veel plezier, toch zijn we voor elk optreden nerveus.' Foto's: Antoon F. Bruggeling

'Liedjes uit Tweede Wereldoorlog worden uit volle borst meegezongen'

Het is eigenlijk als een grap begonnen, maar inmiddels bestaat zanggroep The Army Sisters uit Naarden tien jaar. Gemiddeld één keer per maand treden ze op.

NAARDEN "We zingen liedjes uit de jaren 30/40, die veel mensen nog altijd blijken te kennen", vertelt zangeres Leny van der Burg. "Als we zouden willen, kunnen we elke week wel ergens optreden."

Veel ouderen herinneren zich de Tweede Wereldoorlog nog goed. "Zo ook de liedjes uit die tijd, die zij vaak uit volle borst meezingen", aldus Leny. Naast haar zitten Petra Wiersma uit Naarden en zanger Tom van Koudenberg, die de nummers van Bing Crosby vertolkt. We spreken hen in het sfeervolle nieuwe Vesting Hotel. Petra: "Vooral op evenementen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog treden wij op. In het hele land, maar ook in België. Ons repertoire bestaat uit dik veertig liedjes. We zouden het leuk vinden om ook vaker in zorgcentra te zingen."
The Army Sisters treden op in oude USA-legeruniformen. "Kleding en accessoires bestellen we via internet, meestal in Amerika. Maar ook lopen we beurzen en kringloopwinkels af. Met een oud blikje zijn we al blij. Het is geen goedkope hobby, op de kleding moet je bieden. We gaan met de legervoertuigen van onze mannen George en Herman naar optredens, die meteen ook ons podium zijn. Dat kost wel extra tijd, want ze kunnen niet harder dan 80 kilometer per uur rijden. Maar we hebben altijd dikke pret onderweg en zingen wat af", laat Leny weten.

Schot in de roos

"Het idee voor de groep is ontstaan in 2007", zegt Petra. "We zaten in een groep die op evenementen de oorlog naspeelde. Wij vrouwen verveelden ons dan en besloten te gaan zingen. Dat was meteen een schot in de roos. Via internet zochten we songs van de Andrew Sisters." Petra durft te stellen dat The Army Sisters nu een professionele band is. Klankman Ricardo Verkerk zorgt ervoor dat de muziekband waarmee wordt opgetreden, goed klinkt. Aanvankelijk werden de muziekbanden gedraaid op apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog, maar omdat die het nog weleens liet afweten, werd besloten om moderne geluidsmiddelen aan te schaffen.
"We hebben nog steeds veel plezier, toch zijn we voor elk optreden nerveus", laten The Army Sisters weten. Leny: "We treden het liefst op voor veteranen, die kennen elk lied. Toen we eens in Eemnes optraden, begon het publiek bij 'In The Mood' spontaan te dansen. Leuk! Wij zingen veel in Limburg en België. Het publiek reageert daar altijd erg enthousiast. Dat maakt dat we nog lang niet willen stoppen met de groep." De zangeressen slapen tijdens de evenementen meestal in legertenten. "Je moet wel goed oppassen dat je met je kousen niet aan een splinter blijft hangen. De naadkousen zijn nogal prijzig", vertelt Petra.

The Army Sisters interesseerden zich als kind al voor geschiedenis. "Dat is nooit overgegaan. We lezen veel boeken. Naast de oorlogsperiode zijn we trouwens ook gek van ridders en jonkvrouwen. In België en Frankrijk bezoeken we regelmatig oorlogsbegraafplaatsen en oorlogsmusea. We gaan altijd samen op vakantie. Ongelofelijk dat in 1940-1945 miljoenen mensen zijn omgekomen en dan hebben we het nog niet eens over de Eerste Wereldoorlog. We zijn blij dat we de oorlog niet zelf hebben meegemaakt", aldus Leny.

Bloembollen aten

'Het is geen goedkope hobby, op de kleding moet je bieden'

"Onze opa's vertelden weleens over die tijd in Naarden/Bussum. Dat ze bloembollen aten en zelfs de eigen kat hebben opgegeten. Het was eng om de Duitse soldaten door de Vesting te zien marcheren." Via Radio Oranje in Londen konden veel mensen in het bezette Holland toch nog genieten van de liedjes van onder anderen de Andrew Sisters en Vera Lynn. "Je moet er niet aan denken dat je land is bezet en buren in kampen worden gestopt. Het erge is dat dit ook anno 2017 gebeurt in Syrië en Irak", vult Petra aan. "De beelden van bange kinderen en platgebombardeerde dorpen en steden zijn vreselijk. Er is weinig geleerd van de Tweede Wereldoorlog."
The Army Sisters kijken alweer uit naar het volgende optreden in het Belgische Wommelgen, dat binnenkort plaatsvindt. In oktober is er een optreden gepland in Heeswijk-Dinteren tijdens een battle waarin de oorlog wordt nagespeeld.

Speciaal voor de foto in uniform, staand op een oude legertruck.