Lisa Schonewille in de tuin bij het Jan Ligthartcentrum.
Lisa Schonewille in de tuin bij het Jan Ligthartcentrum. Foto: Bob Awick

'We doen hier bij de Soupurbe stichting alles met en voor elkaar'

Het is ruim een half jaar geleden dat Lisa Schonewille door het BussumsNieuws werd uitgeroepen tot Bussumer van het Jaar. Hoe is het met haar?

BUSSUM We ontmoeten elkaar in de tuin bij het Jan Ligthartcentrum. Het is een mooie zonnige dag, Lisa zet thee in de houten schuur, die gezellig is ingericht als ontmoetingsplek. We nemen plaats op het terras ernaast.

Ondertussen is Vincent bezig met het wieden van onkruid in de tuin. Hij vertelt dat hij Lisa ontmoette bij EkoPlaza, waar hij werkt. "Ik vind het belangrijk om foodwaste te voorkomen en toen ik van Lisa hoorde dat zij bezig was met Taste Before You Waste, was ik direct enthousiast." Hij werd bestuurslid van de stichting en daarnaast werkt hij nu één middag per week in de moestuin. Lisa is trots op hoe de tuin er nu uitziet. "Vorige week stond het hier vol met klaprozen en korenbloemen. Het is een 'wilde' moestuin. Bloemen en groenteplanten staan door elkaar." Ze laat een grote courgetteplant en een pompoenplant zien.

"Zo'n twee jaar geleden ben ik begonnen met Taste Before You Waste, het project waarmee ik de aandacht wil vestigen op voedselverspilling. We hebben een vaste groep mensen die elke dag groenten en fruit ophaalt bij winkels en boerderijen, voedsel dat anders wordt weggegooid. Wij gebruiken het voor het maken van maaltijden. Elke donderdagavond kookt hier een groep mensen met die groenten. Wie wil, kan meehelpen met koken en mee dineren. Na afloop ruimen we samen alles op. Taste Before You Waste is hier wat mij betreft nog in opbouw. Ik kwam op het idee om het hier te beginnen doordat ik het bij het Duurzaamheidscafé in Bussum zag. Inmiddels hebben enthousiaste mensen het ook in Utrecht geïntroduceerd en zelfs in Kingston in Canada. Het zou geweldig zijn als dit concept in het hele land wordt overgenomen. In Bussum zijn we ook begonnen met 'schuifaantafels'. Dat wil zeggen dat mensen thuis koken en dat daar inwoners uit Bussum kunnen aanschuiven. De 'koks' kunnen dat bij ons aangeven, zodat we daarvoor groenten kunnen leveren. Ook zijn er al twee restaurants in Bussum waar we groenten aan leveren."

Doorgeefmarkt

Lisa vertelt dat er op dit moment veel oogstoverschotten bij boeren zijn. "Zo hebben we zeven kratten bieten gekregen. Die waren aangevreten door muizen en zijn daarom niet meer verkoopbaar, maar als je de aangevreten stukken eraf snijdt, is het echt nog lekker." Elke zondag wordt op het terrein van het Jan Ligthartcentrum een doorgeefmarkt gehouden en het voedsel dat dan overblijft, gaat op de composthopen. Het is ook de bedoeling dat elke donderdag na het eten een programma wordt aangeboden.

"De afgelopen weken hebben we dat een beetje laten schieten omdat hier op het terrein een verbouwing plaatsvond en we tijdelijk niet genoeg ruimte hadden. Maar vanaf september gaan we daar weer mee aan de slag. Het is erg leuk dat mensen inmiddels zelf al met suggesties daarvoor bij mij komen. En dat wil ik eigenlijk ook het liefst. Want ik houd ervan als het goed verloopt, als ik zelf niet te veel hoef te sturen." Ze is er trots op dat haar initiatieven gedragen worden door het enthousiasme van de groep mensen om haar heen. "We doen alles met en voor elkaar", zegt ze. "De mensen zijn heel divers: van zelfstandig ondernemers tot mensen met een uitkering en er komen er steeds meer bij."

'Vorige week stond het hier vol met klaprozen en korenbloemen'

Een van Lisa's doelen is om te verbinden. Ze nam op een bepaald moment het besluit om ontslag te nemen als medewerker bij het Jan Ligthartcentrum. "Ik kan nu zelf mijn tijd indelen en probeer om hier zo veel mogelijk te zijn." Ze vertelt dat ze hoopt, dat de projecten waar ze mee bezig is, meer gelinkt worden aan haar bedrijf. "Nu ben ik vooral druk met het webdesign, maar ik wil het breder trekken, met name op het gebied van communicatie. Ik ga mijn best doen om dat in het nieuwe seizoen voor elkaar te krijgen."