Rob Hommersen steekt zijn enthousiasme over Endress+Hauser niet onder stoelen of banken.
Rob Hommersen steekt zijn enthousiasme over Endress+Hauser niet onder stoelen of banken. Foto: Bob Awick

Endress+Hauser: bij velen onbekend, (inter)nationaal een grote speler

De gemeente telt talloze bedrijven. Endress+Hauser is daar één van. Gevestigd in Naarden, onbekend bij veel mensen, maar (inter)nationaal een grote speler.

NAARDEN "We opereren in de luwte", zegt directeur Rob Hommersen. Maar dat maakt ze niet minder belangrijk. Zonder Endress+Hauser kun je een lekker gekoeld biertje of de exact afgewogen inhoud van een ampul oogdruppels wel vergeten. De controle op en het bewaken van kwaliteit van bedrijfsprocessen is al bijna 65 jaar hun corebusiness. Sinds 1960 is het Zwitserse familiebedrijf ook in Nederland gevestigd.

Niet dat ze bierbrouwen, nee, ze ontwikkelen en maken allerlei meetinstrumenten die bij hun klanten worden ingezet om de kwaliteit van wat ze voortbrengen te waarborgen. Ze zijn de oren en ogen van het proces. Hun klanten zijn zuivelproducenten, bierbrouwerijen, koffiebranderijen, maar ook ziekenhuizen en de farmaceutische industrie. Hommersen lacht erbij als hij begint te vertellen. Hij realiseert zich dat het voor buitenstaanders soms lastig is om te begrijpen wat het bedrijf doet. Het is allemaal vrij technisch, dus hij doet zijn uiterste best om het uit te leggen.

Hij vertelt dat hun instrumenten de vullijnen voor bierflesjes - zodat er exact 25 cl. in een flesje zit - beheren, maar ook worden ingezet voor het afmeten van een ampul oogdruppels van 3 ml. En wanneer je een kijkje neemt in de 'machinekamers' die in de catacomben van een ziekenhuis staan, tref je ook talloze producten van dit Zwitserse bedrijf aan.

Volgens Hommersen is het ergste een liegende sensor. "Dan denk je dat het goed gaat, maar in werkelijkheid gaat er iets behoorlijk mis." Als voorbeeld noemt hij het vullen van een containerschip met chemische vloeistoffen: "Je wilt niet dat de instrumenten aangeven dat er nog wel drie liter bij kan, terwijl het reservoir eigenlijk al vol zit."

Een Zwitsers familiebedrijf

Endress+Hauser is een familiebedrijf met haar thuisbasis in Zwitserland en inmiddels 26 fabrieken over de hele wereld. Wereldwijd werken er 14.000 mensen, bij het kantoor in Naarden 160: technici, procesbegeleiders, een verkoopafdeling, de klantenservice, administratie en een marketingafdeling. Produceren doen ze niet in het pand aan de Nikkelstraat, maar er ligt wel een flinke voorraad aan instrumenten en onderdelen. "Voor de serviceafdeling", licht Chantal Rijkeboer, marketing communications manager, toe.

'Belangrijk dat mensen zowel fluitend naar hun werk als naar huis gaan'

Zelf werkt ze al ruim 16 jaar voor 'de club' en dan komt ze nog niet in de buurt van het aantal jaren dat Hommersen zich al met hart en ziel inzet voor het bedrijf. "Ruim 39 jaar", geeft hij toe. Dat hangt hij niet aan de grote klok, net zomin als het feit dat ze marktleider zijn. "We krijgen van klanten en prospects vaak te horen dat we 'the best kept secret' zijn." Enige trots is in zijn stem wel te horen. Al is dat misschien een understatement.

Hij vertelt dat het gemiddeld aantal dienstjaren op 10,5 ligt. Dat lag veel hoger - mensen die 25 jaar in dienst zijn, vormen geen uitzondering - maar de laatste twee jaar zijn er veel met pensioen gegaan. Hommersen is er trots op dat 'zijn' organisatie in staat is om werknemers aan zich te verbinden. "We zijn een kennisintensief bedrijf, mensen worden hier gedegen opgeleid." Hommersen schat in dat het zo'n anderhalf jaar duurt voordat een werknemer alles goed in de vingers heeft en als technicus zelfstandig bij klanten aan de slag kan.
Of hij alle 160 medewerkers kent? Zonder enige aarzeling geeft hij aan dat hij 99% van de mensen kent. Iedereen die bij Endress+Hauser wordt aangenomen krijgt een onderonsje met de directeur. En dat zijn vaak heel ontspannende gesprekken. Hommersen: "Ik wil dat mensen het bij ons naar hun zin hebben. Het is belangrijk dat mensen fluitend naar hun werk en fluitend weer naar huis gaan. Je leven thuis en je werk staan met elkaar in verbinding. We hebben een open cultuur, zo is het pand ook gebouwd. We doen het met z'n allen." Rijkeboer knikt instemmend. "Het meest kenmerkende is de vrijheid die je hebt, de autonomie binnen kaders die met je meegroeit. De uitdaging moet je in de kwaliteit van je werk vinden. We zijn een bedrijf van kansen en doen veel aan opleiding."

FotoFestival Naarden

Waar ze ook niet actief de media mee opzoeken is de wijze waarop ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Zo lanceerde Hommersen het initiatief om tijdens het tweejaarlijkse FotoFestival een fotowedstrijd voor kinderen op te zetten. "Ik wilde graag foto's die ons verbinden met Naarden." Op deze wijze sponsorde Endress+Hauser het Naardense culturele evenement. De foto's hangen er nog niet, maar ze krijgen absoluut een prominente plek in het moderne, open kantoorpand.

CliniClowns

Een ander voorbeeld geeft Rijkeboer. "We geven vaak kleine relatiegeschenken weg tijdens beurzen. Maar we wilden een keer iets anders doen." Dat idee leverde CliniClowns 6.000 euro op. Voor iedere standbezoeker die haar of zijn gegevens achterliet doneerde Endress+Hauser een bedrag aan dit goede doel.