Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

Gooise kinderen verdwenen

Begin '40 verschenen tientallen landelijke en regionale krantenberichten over 'verdwenen Gooise kinderen'. Het was oorlog. En alsof er al niet genoeg narigheid was, werd de regio binnen één jaar opgeschrikt door de vermissing van drie jongens en twee meisjes. De meisjes waren de Bussumse Mientje Bakker en Ansje Busch (Antje Boes?).

Op 24 mei 1941 verdween de 9-jarige Ansje, nadat ze was bloemen gaan plukken in het park Loegieskamp.

Op 13 september '41 ging de 14-jarige Mientje uit de Spijkerstraat vlierbessen zoeken op de Lambertus Hortensiuslaan. Later is ze nog gezien in een sigarenwinkel in
Naarden en in een snoepwinkel in Bussum. De herenfiets, waar Mientje op fietste, werd teruggevonden op de Fransche Kampweg. Daarna ontbrak elk spoor van haar.

Maar daar bleef het niet bij. Op 3 juni en 7 oktober 1942 verdwenen resp. de Hilversumse jongens Hans van der Poel (10 jaar) en Herman Warnink (12 jaar). Evenals 17-jarige Victor J. van Laere uit Ankeveen, september '42.

Oproepen in diverse kranten, zelfs met beloningen in het vooruitzicht, haalden niets uit.

In de zomer van 1942 vonden spoorwegarbeiders in een sloot naast de spoorlijn, vlakbij de Juliana van Stolberglaan te Naarden, een geraamte.

Nauwkeurig onderzoek van schedel en gebit door politiedeskundige dr. Hulst uit Leiden wees uit dat het Mientje was. Haar schedel was ingeslagen, haar ontzielde lichaam in stukken gesneden (er ontbraken 'enkele delen'), vervolgens in een zak gebonden en in de spoorsloot geworpen. "Een sterk bewijs vormde een op het overschot gevonden haarlintje, dat de ouders van Mientje Bakker herkenden als te zijn van het kind".

Alle vermiste kinderen waren erop uit getrokken om vlierbessen of bloemen te plukken, beukennootjes te zoeken, gras te snijden of een boodschap te doen. Daarbij passeerden zij allen het Spanderswoud, "althans het afgelegen eenzame gebied ten Noorden van Hilversum".

Op 28 maart 1943 werden in een sloot onder een spoorbrug bij Naarden diverse menselijk skeletdelen opgevist. Dokter Hulst, die er weer bij was geroepen, stelde vast dat het om twee meisjes moest gaan, ca. 11 en 18 jaar oud. Vermoedelijk hadden ze twee jaar in het water gelegen. Eén van hen leek Ansje Busch te zijn. Maar twijfels over haar gebitgegevens konden dit niet bevestigen.

Een dader is nooit gevonden, evenmin als Ansje en Hans. Of Herman daadwerkelijk gevonden is, is niet duidelijk. In 1952 werd zijn overlijden officieel vastgelegd, d.d. 8 oktober '42. Ook staat hij geregistreerd als 'slachtoffer van de oorlog'. Victor werd ongedeerd teruggevonden. Hij bleek na een ruzie met zijn vader naar Venlo te zijn 'gevlucht'.

Margreet de Broekert

BRONNEN

Delpher Krantenarchief

Afbeelding
Afbeelding
Herman Warnink als kleuter.