Van 1889 tot 1928 was de slagerij van Johan Keppler gevestigd in 'De Vonk'.
Van 1889 tot 1928 was de slagerij van Johan Keppler gevestigd in 'De Vonk'. Foto: Historische Kring Bussum

Toekomst 'De Vonk' nog onzeker

BUSSUM Deze zomer een serie artikelen over oude Bussumse (winkel)panden en buurten. In samenwerking met dorpsmanager Ellen van Vossen en de Historische Kring Bussum. Deze week nemen we gebouw 'De Vonk' in de Nassaulaan onder de loep. De grote vraag is wat gaat de gemeente met dit pand doen?

door Antoon F. Bruggeling

Een van de meest besproken panden in het centrum van Bussum is gebouw 'De Vonk' op de Nassaulaan. Het is eigendom van de gemeente Gooise Meren en die weet er nog geen raad mee. 'De Vonk' zou worden afgebroken, om zo een doorgang te maken naar de parkeerplaats en bouwplan 'De Nonnenkapjes'. Dat ging niet door.

Volgens de Historische Kring Bussum verkocht koopman Biegel de grond in 1885 aan slager Dirk Keppler, die er een villa op bouwde. Zoon Johan begon er vier jaar later een slagerij en verhuurde het achterste deel aan smid Leendert Vonk. "De slagerij heeft bestaan tot 1928. Vonk kocht het gebouw en ging daar haarden verkopen en later ook huishoudelijke artikelen. Zoon Hermanus zette het bedrijf voort en zo komt het aan de naam Haardenhuis Vonk. In 1978 ging het pand dicht", aldus de HKB.

Toekomst pand

Vanaf 1979 heeft Kunstenaarsvereniging De Vonk in het pand gezeten. Daarna was het in gebruik als winkel, o.a. Biggies Best en Lifestyle. Het staat nu al jaren leeg en ziet er verpauperd uit, tot grote ergernis van planoloog Ben de Veth en Ensemble De Vonk. Begin 2014 kwamen zij met het plan om in 'De Vonk' een cultureel centrum te vestigen, met brasserie, zomer/wintertuin, mediacafé, expositieruimten en een sociëteit. "Een aanwinst voor het Bussumse centrum", vindt De Veth. Tot nu toe gebeurt er helemaal niks mee en veel Bussumers vrezen dan ook dat de gemeente het pand alsnog zal afbreken.

Gebouw biedt treurige aanblik vanwege deplorabele staat

'Haast geboden'

Dorpsmanager Ellen van Vossen: "Het Vonkpand ligt markant op de kop van de Nassaulaan. Vanaf de Vlietlaan gezien is de Nassaulaan niet zomaar een zijstraat. Omdat Vonk op zo'n beeldbepalende plek ligt is het des te treuriger dat het zo lang in deze deplorabele staat verkeerd. Je hebt maar één kans voor een eerste indruk". Volgens Van Vossen is er haast geboden om deze entree van de hoofdwinkelstraat nieuw leven in te blazen.

Het pand staat nu al jaren leeg. Veel Bussumers willen het pand behouden en er een cultureel centrum in vestigen.