Wijkagent Martin Treur fietst graag in zijn wijk.
Wijkagent Martin Treur fietst graag in zijn wijk.

'Voor de bewoners ben ik het eerste aanspreekpunt'

Martin Treur is sinds begin juni de nieuwe wijkagent in de wijk De Engh in Bussum-Zuid. Bewoners zullen hem regelmatig door de buurt zien fietsen.

BUSSUM Soms heb je advies nodig om een hele andere stap in je carrière te maken. Zo ging dat in ieder geval bij wijkagent Martin Treur. "Een goede vriend, bij wie ik toen werkte, heeft twaalf jaar geleden tegen mij gezegd 'Martin, mijn rozenkwekerij gaat het niet halen. Je moet nu ander werk gaan zoeken en ik weet dat je een echte politieman bent dus pak je kans en ga solliciteren'."

"Over die opmerking ben ik goed na gaan denken en kwam tot de conclusie dat mijn vriend gelijk had. Ik was bedrijfsleider in een van zijn drie rozenkwekerijen en heb daar dertien jaar gewerkt. Door de verhoogde gas- en energieprijzen kon mijn vriend het bedrijf niet overeind houden en was zijn bedrijf na een jaar failliet.
Het advies van mijn vriend heeft mijn leven veranderd en ben ik op mijn dertigste bij de politie gaan werken. Ik ben op straat begonnen en was agent in Hilversum waarvan de laatste twee jaar als waarnemend wijkagent."

Eigenschappen

Treur is nu sinds begin juni wijkagent in de wijk De Engh in Bussum-Zuid en die stap kwam ook bij zijn collega's vandaan die ervan overtuigd waren dat hij die kant in het politiewerk op moest gaan.
"Op gegeven moment krijg je door waar je goed in bent in het politiewerk, wat je leuk vindt en waar je de meeste positieve energie van krijgt. Zo was de keuze om wijkagent te worden niet moeilijk want je moet communicatief, rechtvaardig en eerlijk zijn. En die eigenschappen heb ik al van jongs af aan."

Fanatieke biker

"Ook zijn de lijntjes kort en word je overal bij betrokken. Voor mij is er als wijkagent meer diepgang in het politiewerk en je kunt het verschil maken. Dat vind ik ook het mooie van mijn vak. Ik ben voor de bewoners het eerste aanspreekpunt en je kunt er dan ook echt voor ze zijn om ze te helpen en ondersteunen. Ook belangrijk in mijn werk is dat ik de contacten onderhoud, dat je makkelijk aanspreekbaar bent en dat je het fijn vindt om samen te werken."
Je ziet Treur dan ook vaak in zijn wijk. "Wel op de fiets want ik ben een fanatieke biker. En op de fiets ben je ook makkelijker aanspreekbaar dan als je in een auto zit."

Ik haal als wijkagent meer diepgang uit het politiewerk

Zichtbaar in de wijk

Treur probeert dan ook zoveel mogelijk zichtbaar te zijn voor de bewoners in zijn wijk. ,,Maar ik kan niet elk uur van de dag in de wijk zijn want ik werk ook nog op het hoofdkantoor in Naarden. Wat ik ook belangrijk vind, is bij mensen langsgaan als er bijvoorbeeld ingebroken is en na te gaan hoe het met ze gaat en of ik advies kan geven zodat er niet nog een keer wordt ingebroken. Ik weet uit ervaring dat persoonlijk contact belangrijk en prettig is. Aan de buurtbewoners van De Engh geef ik ook voorlichting over het thema veiligheid en over buurtpreventie."

Veiligheid

"Als wijkagent ben je verantwoordelijk voor de politiezorg in je eigen wijk. En dan kan het om verschillende problemen gaan zoals sociale problemen, overlast, verkeer, milieu of criminaliteit. Ook ben ik er om, samen met de buurtbewoners, de veiligheid in de wijk te verbeteren.
En als wijkagent moet je ook contact hebben met de gemeente, maatschappelijke organisatie zoals Versa Welzijn en woningbouwverenigingen. En ander belangrijk punt is om te netwerken want dan ben je eerder op de hoogte of er iets speelt in de wijk, ook als ik niet aanwezig ben in De Engh."

Mooie omgeving

Martin Treur komt niet uit 't Gooi. "Ik woon mijn hele leven in Lelystad en daar woon ik met mijn gezin nog steeds. Mijn ouders waren een van de eerste bewoners en ik ken daar bijna iedereen. Toen ik ging solliciteren voor de functie van politieagent, heb ik bewust gekozen voor omliggende korpsen zoals Amsterdam en de Gooi en Vechtstreek. Bij de Gooi en Vechtstreek hadden ze vacatures voor politieagent en zo ben ik in Hilversum terecht gekomen. Voor de functie van wijkagent kon ik kiezen uit Almere en 't Gooi. Mijn voorkeur ging uit naar Bussum omdat ik wist wat ik kon verwachten en weet dat de sfeer goed is in 't Gooi. Ook kende ik mijn leidinggevende al uit Hilversum. Maar ook de omgeving heeft voor mij de doorslag gegeven. Ik vind Bussum en Naarden prachtig om te fietsen."

Op mijn plek

Hij is pas 42 jaar en weet niet of hij de rest van zijn carrière wijkagent wil blijven. "Ik weet dat mijn passie is om wijkagent te zijn want daar heb ik jaren naar toegewerkt. Maar ik denk niet dat ik twintig jaar in Bussum en Naarden blijf werken omdat ik het belangrijk vindt om afwisseling in mijn werk te hebben, maar de tijd zal het leren. Voorlopig ga ik hier niet weg want ik voel me helemaal op mijn plek."

Wil je wijkagent Martin Treur persoonlijk spreken? Bel dan 0900 8844 voor het maken van een afspraak.