Onbekend tijdschrift 1917 (collectie Winthorst, gemeentearchief Gooise Meren)
Onbekend tijdschrift 1917 (collectie Winthorst, gemeentearchief Gooise Meren) Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving
100 jaar geleden. Brand in bioscoop

Bussum moet het in de zomer van 1917 zonder haar bioscoop- en concertzaal Novum aan de Vlietlaan doen. In de nacht van 22 op 23 maart is brand uitgebroken in een ruimte achter het toneel. Een voorbijkomende politieagent ontdekt het vuur om half twee en alarmeert de brandweer en de eigenaar. In de ochtend blijkt dat de zaal volkomen is uitgebrand, het dak is ingestort en alleen de muren staan nog overeind. Het gebouw is pas vier jaar oud.

Van de nood wordt binnen de kortste keren een deugd gemaakt. Al op 10 oktober wordt de geheel gemoderniseerde zaal heropend. Het ontwerp van architect Jan Rebel is geheel naar de smaak van die tijd. 'De hooge wanden zijn terracotta-kleurig geschilderd, terwijl er een glasmarmeren lambriseering van meer dan manhoogte is aangebracht. In het plafond bevinden zich drie groote ventilatie-kappen, onder elk van welke een fraaie groote electrische kroon, vierkant-model en in bruinen tint met koper-décor is aangebracht', schrijft de Gooi en Eemlander op de feestelijke openingsdag.

Hoe populair het bioscoopbezoek een eeuw geleden is blijkt wel uit het aantal zitplaatsen. De zaal heeft maar liefst 425 stoelen. In drie rangen: parterre, balcon en loge. De bezoekers beneden in de zaal kunnen in de pauze voor consumpties terecht in het naastliggende café De Karseboom, boven is voor de anderen een koffiekamer. Bedenk dat Bussum dan nog twee andere bioscopen heeft (Flora en Concordia).

De televisie verandert alles. Alle Bussumse bioscopen moeten uiteindelijk sluiten. In 1974 wordt Novum afgebroken. Nu worden tussen ijssalon Dolomiti en de Hema geavanceerde beeldschermen verkocht. Iedereen zit loge.

Hans Jonker

Novum met rechts café Karseboom (gemeentearchief Gooise Meren)
 De sloop van Novum 24 februari 1974 (gemeentearchief Gooise Meren)