Kleurrijke bende, zelfs in de regen.
Kleurrijke bende, zelfs in de regen. Foto's: Bob Awick

Dit jaar opmerkelijk veel jonge begeleiders bij Kinderfestival

Twee weken lang hutten bouwen, spelen in het bos, tosti's eten, zwemmen en nieuwe vrienden maken. Bij het Kinderfestival heeft iedereen vakantie.

BUSSUM "Hé Elly, de krant is er", roept de jonge Dylan. Gaten in zijn broek, tatoeages over zijn beide armen. Hoe stoer hij er ook uitziet, de 20-jarige is juist heel zachtaardig naar de kleine kinderen. "Ik denk dat ik hier mijn roeping heb gevonden", vertelt hij.

Daar komt Elly, of eigenlijk Eleonora Cloostermans aangelopen. Dwars door de waterplassen en de modder. Natte haren, vrolijke glimlach. Het regent namelijk. En niet zo'n beetje ook. Maar Eleonora kan het niet deren, ze runt hier al 19 jaar de show.
Met een plastic bekertje koffie kijken we naar het veld waar de kinderen door de plassen stappen. Er wordt omgeroepen dat iedereen zich moet melden bij hun begeleider en de bijbehorende gekleurde vlag. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren. Uit allerlei tenten en vanachter bomen komen ze aangehold. "Het is een snel telspel om te kijken of ze er allemaal zijn", legt ze uit. Mits er 33 vrijwilligers zijn kunnen er dagelijks wel 330 kinderen komen. "Een kind kwijtraken is dan niet iets wat je wilt."
Om gelijk maar door te pakken naar kinderen en veiligheid bespreken we het zwemmen. In de middag vertrekken er drie groepen: de kleuters, kinderen zonder diploma en kinderen met diploma naar de Zandzee voor een lekkere duik. Gezien de recente actuele discussie over wie er verantwoordelijk is voor de kinderen tijdens het zwemmen is Eleonora heel duidelijk. "Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ons als kinderfestival en van het zwembad. We hebben voldoende toezicht. Ongeveer vijf van onze medewerkers zitten er bovenop, naast de begeleiding vanuit het zwembad. En dan hebben we nog 3 stagiaires die het zwembad ons levert en 2 oud-stagiaires die in het zwembad werken en speciaal vrij nemen om voor ons toezicht te houden. We hebben een hele goede samenwerking. Onze mensen liggen in het water en staan op de kant. We doen dit al zo lang, het zwemmen houden we er in, het blijft een geweldig leuk onderdeel."
Opmerkelijk is dat ouders weleens liegen over of hun kinderen wel of geen zwemdiploma hebben. "Er wordt gerust gezegd; ja mijn kind kan zwemmen en heeft een diploma. Terwijl dat helemaal niet zo is. Dat zeggen de ouders dan zodat de kinderen bij hun vriendjes, met een diploma op zak, worden ingedeeld. Heel opmerkelijk. Maar we vissen deze kinderen er zo uit hoor. Als de kinderen niet mee kunnen komen of liggen te spartelen omdat ze zo moe zijn, dan worden ze naar een ander badje gezet."

Begeleiders

Dit jaar zijn er opmerkelijk veel jonge begeleiders zoals Juliette die hier begon op haar 12e en nooit meer weg is gegaan. Als 21-jarige heeft ze alle andere jongeren achter de vodden gezeten om zich aan te melden. En zo ontstond een heel gezellig clubje. Er zijn nu 20 vrijwilligers onder de 21.
Op het veld wordt ondertussen begonnen aan de lunch. De broodtrommels worden uit tassen gevist en de bestelde tosti's worden uitgedeeld. Vrijwilliger Dylan loopt ondertussen rond in de kleutertent. Daar is hij op zijn gemak. "Ik vind dit festival geweldig. Ik kom dan wel uit Bussum, maar ik had er vroeger toen ik zelf kind was nooit van gehoord. Een gemiste kans."
Dylan is in het dagelijks leven vlogger. Hij maakt filmpjes die hij op internet zet, met name over jongeren met schulden. Hij heeft zelf namelijk financiële problemen en zit hiervoor in een traject met de gemeente. "Ik liep vast en vier jaar geleden las ik over dit festival. Ik dacht; ik ga dat gewoon doen. Een vakantie kan ik niet betalen. Maar dit festival is voor mij echt vakantie. Twee weken lang zet ik mij in voor de kinderen. Ik zou het voor geen goud willen missen. Het is zo leuk om een glimlach op de gezichten van de kinderen te zien. Iemand zei tegen mij; ik denk dat jij je roeping hebt gevonden hier. Het werken met kinderen. Ik denk er dan ook over om een opleiding te gaan volgen om iets met kinderen te doen."
Het festival blijkt niet alleen voor Dylan het zomervakantie uitje te zijn. Zeker 80 kinderen spelen hier gratis. Hun ouders zitten in de bijstand en de gemeente betaalt de bijdrage.

Kaartjes zijn nog verkrijgbaar via kinderfestival.com.

Dylan is een van de vele jonge vrijwilligers.