Herberg 'De Rozenboom' rond 1900.
Herberg 'De Rozenboom' rond 1900. Foto: Collectie Historische Kring Bussum

'Bel Ami' nog steeds mooie entree

BUSSUM Deze zomer een serie artikelen over oude Bussumse (winkel)panden en buurten. In samenwerking met dorpsmanager Ellen van Vossen en de Historische Kring Bussum. Deze week nemen we 'De Rozenboom/Bel Ami' onder de loep.

door Antoon F. Bruggeling

Het leven in Bussum speelde zich rond 1850 vooral af op de Brink bij de Vituskerk. Hier waren toen enkele zaken gevestigd, waaronder herberg 'De Rozenboom'. Toen de trein in Bussum stopte en de welgestelde nieuwe inwoners uit Amsterdam zich hier vestigden werd ook het winkelaanbod groter. Op de Brink stond de muziektent, waar concerten plaatsvonden van o.a. Harmonie Crescendo.

"De vraag naar eerste levensbehoeften en luxe artikelen groeiden en er kwamen toen meer winkels in het centrum. Op de Brink waren in de jaren '50 enkele populaire café's, waaronder die van Duller. Hét stamcafé van NTS/NOS-medewerkers", aldus de HKB. Aan de overkant Café 'De Harmonie. Ook altijd druk.

De familie Majoor zwaaide jaren de scepter over 'De Rozenboom'. De postkoets stopte er. Rond 1900 genoten veel dorpsbewoners hier van de buitentuin. Volgens de Historische Kring was het een drukte van belang bij de herberg tijdens de kermis. "Dan werd er volop gedanst en ook wel eens gevochten. Zondags kaatsten ze dat de stukken er vanaf vlogen".

De TV tijd

'Tijdens de kermis werd er volop gedanst en ook wel eens gevochten'

In 1951 werd er in de erker van het etablissement door ministers, gemeentebstuur en omroepbazen naar de eerste TV uitzending vanuit Studio Irene gekeken. Vele bekende TV/popsterren waren tussen 1951-1980 vaak te vinden in 'De Rozenboom'. Studio's Irene, Eltetho en Vitus lagen om de hoek.

Turks Fruit

Nadat in 1961 het oude raadhuis was afgebroken werd Sinterklaas door kinderen toegejuicht vanaf het balkon van het hotel/restaurant. En de bedscènes van 'Turks Fruit' werden toch echt in 'De Rozenboom' gefilmd. Maar liefst 22 jaar lang was boekhandel 'De Anker' in de erker van het pand gevestigd.

'Bel Ami'

Sinds 6 jaar heet het Brasserie 'Bel Ami'. Eigenaar Rob Barnstijn heeft het pand fraai opgeknapt. Met appartementen ook. Dochter Maike is directeur. "In 2014 kregen we de prijs voor mooist gerestaureerde gebouw van Bussum en daar zijn we trots op", zegt Barnstijn. Jammer vindt hij het wel dat de vertrouwde naam 'De Rozenboom' is verdwenen, maar dochter Maike wilde een nieuwe start met 'Bel Ami': Mijn Vriend. "Ook mooi".

Prachtige entree

"Een prachtige entree van het Bussumse centrum is 'Bel Ami' nu", vindt dorpsmanager Ellen van Vossen. "In het verleden was dit een plek waar je gezien wilde worden en dat is ook nu weer zo".

Het 'vergroenen' van de oude Brink, met een mooie beukenhaag is een wens van haar. "Ook langs andere delen van de Brinklaan zien we deze heggen. Groen draagt bij aan samenhang en sfeer en het past bij de ambitie om van de Brinklaan een 'Brinkenlaan' te maken".

'Bel Ami' anno 2017. Het gebouw is een mooie entree van het Bussumse centrum geworden.