Yosef heeft zin in zijn optreden.
Yosef heeft zin in zijn optreden. Foto: Bastiaan Miché

Luit-speler Yosef Alnablsi

GOOISE MEREN Muzikant Yosef Alnablsi zal tijdens het Wereldmuziekfestival 't Gooi op 2 september in Bussum optreden met zijn luit. Hij is een van de vele muzikanten die hun muziek ten gehore brengen. Yosef is nu drie jaar in Nederland en woont in Hilversum. Voorheen woonde hij in Syrië en was hij televisie-reporter. Hij zoekt mogelijkheden om op te treden en met andere mensen een groep te vormen.

Wat speel je precies?
"Ik speel op de luit. Een prachtig instrument dat heel oud is. Het is ontwikkeld uit het snaarinsturment de Oed en heel populair in heel Arabië."

Speel je al lang op de luit?
"Ik denk ongeveer 15 jaar. Ik heb een jaar noten leren lezen tijdens de muziektheorielessen. In Syrië, waar ik vandaan kom, en in heel Arabië is iedereen gek op de luit."

Wat kunnen we van jouw optreden verwachten?
"Ik speel een aantal nummers op mijn luit. Ik denk dat ik tijd krijg voor 3 of 4 liedjes. Ik speel populaire, bekende en vrolijke muziek. Een aantal nummers heb ik zelf geschreven, maar die speel ik liever thuis."

Je hebt nog een wens?
"Ik ben nog op zoek naar een aantal muzikanten om samen muziek mee te maken. Helaas heb ik ze nog niet gevonden. Iemand die Arabisch kan zingen of een ritme-instrument bespeelt. Wie dat leuk vindt kan zich bij het muziekfestival melden."

De tweede editie van het Wereldmuziekfestival 't Gooi vindt plaats op 2 september. De locatie van het feest is het plein van de voormalige Michiel de Ruyter op de Piet Heinlaan in Bussum. Kaartjes kosten 5 euro tussen 17.00 en 19.00 uur. Wie later komt betaalt 7 euro. Inclusief welkomstdrankje.

Meer info: facebook.com/wereldmuziekfestival